De carrière van televisiemaker, acteur, zanger, scenarioschrijver en ondernemer Gert Verhulst mag gerust ‘rijk gevuld’ genoemd worden. Maar aan een latenightshow waagde hij zich nog nooit. Tot nu, deze week is hij aan zijn tweede week van Gert Late Night toe. “De kans op slagen is redelijk, maar  een garantie op succes krijg je nooit.”

preview_gert-late-night-campagne-jpg

Drie bekende mensen brengen vier dagen door op het luxejacht van Gert Verhulst aan het Antwerpse MAS. Dat is – in een notendop – het concept van Gert Late Night. Ze leven er, slapen er en elke avond maken ze er een tv-programma. Een programma over de actualiteit van de dag met extra gasten, gebeurtenissen op en rond de boot, persoonlijke onthullingen, James Cooke, een kokkin, een zetel, een jacuzzi, een bar, ernst, luim en hopelijk prima weer. Op het einde van de week is niets nog hetzelfde. “Gert Late Night is dus een dagelijkse talkshow. Mijn hoofdgasten zijn de hele week dezelfde: ze schepen in op maandag en blijven drie nachten aan boord slapen. In de show bespreken we samen met hen en enkele andere gasten de actualiteit en blikken terug op wat er die dag op de boot is gebeurd. Gert Late Night is met andere woorden een mix tussen een klassieke talkshow en een ‘Het leven zoals het is: aan boord’. Dat concept valt eigenlijk met geen enkele andere show te vergelijken.”

Blijkbaar is een latenightshow je grote jeugddroom, het hiaat in je carrière. Of zo stond toch in enkele kranten geschreven toen het programma begin dit jaar werd aangekondigd.

Dat is een beetje overdreven, maar ik heb er wel lang naar uitgekeken. Ik ben vooral enorm blij om zoveel interessante mensen op mijn boot te mogen verwelkomen. Sommige ken ik zeer goed, andere maar oppervlakkig. Maar na die dikke maand dat het programma loopt, zal ik toch een aantal nieuwe vrienden hebben gemaakt. Of minstens een aantal mensen die ik beter heb leren kennen. En dat trekt me wel aan. Mijn gasten zijn ook mensen die ik graag op de boot wil. Ik heb mezelf niet gepijnigd door BV’s uit te nodigen in wie ik geen interesse heb.

Hoe heb je je gasten zover gekregen dat ze drie nachten met jou en James Cooke op een boot willen doorbrengen? Agendagewijs kan dat toch niet zo evident zijn.

En zeker niet als ze weten dat het met James Cooke is! (lacht) Toch hebben we achttien topgasten kunnen strikken. Je moet wel weten dat ik ze niet opsluit op de boot. Het kan gebeuren dat ze overdag even weg moeten voor beroepsdoeleinden. Een acteur die nog een paar scènes moet inblikken bijvoorbeeld. Of een politicus die naar een belangrijke stemming in het parlement moet. Maar we proberen die mensen dan overdag wel te volgen met een cameraploeg. Essentieel is dat ze drie nachten op de Evanna (het luxejacht van Gert, red.) blijven slapen.

preview_gvb_gert-en-james-0005-jpg

Gert Late Night is absoluut niet de typische latenightshow. Het concept is erg vernieuwend. Houdt dat geen risico’s in? Sowieso is een talkshow laat op de avond al niet zo evident.

Vijf jaar geleden zou dit veel moeilijker zijn geweest om te maken, omdat het wel wat verlangt van de kijker. De show is niet noodzakelijk chronologisch opgebouwd. We flitsen bijvoorbeeld in de liveshow van het ontbijt naar een gebeurtenis in de namiddag om daarna weer terug te keren naar een eerder tijdstip. Toen het concept op papier stond, vroeg ik me af of het publiek het makkelijk zou kunnen volgen. Of het niet te ingewikkeld was. Maar na een testweek bleek al meteen dat het wel snor zat. Dat heeft te maken met de manier waarop mensen tegenwoordig met media omgaan en actualiteit verorberen. Ze kijken op internet, streamen filmpjes op YouTube, zappen van de ene naar de andere zender. Nu zijn ze er wel klaar voor. En wat die risico’s betreft: als je niets probeert dat vernieuwend is, ga je sowieso geen succes oogsten. We geloven er alleszins heel erg in en werken er enorm hard aan. Ik heb met andere woorden geen schrik. En mocht het nu echt niet werken, dan zullen we er geen boterham minder om moeten eten.

Hoop je eigenlijk al op een vervolg? Zit er meer dan één seizoen in?

Dat is wel de bedoeling. Een programma als dit moet wat tijd krijgen, je kunt niet van de mensen verwachten dat ze het meteen vinden. Ik kan me Blokken herinneren in de beginjaren, waarvan de kijkcijfers ook absoluut niet zo hoog lagen als de laatste jaren. We hebben met andere woorden al halvelings afgesproken dat het programma meer kansen krijgt dan enkel deze maand.

Denk je niet dat 22u20 als aanvangsuur erg laat is voor het gemiddelde Vlaamse gezin?

Als ik naar mijn persoonlijke tv-patroon kijk: nee. Ik ligt rond half elf of elf uur vaak nog te zappen en vind het dan jammer dat de meeste zenders hun deuren al bijna gesloten hebben. En zo kom je dus terecht bij programma’s als ‘Huizenjacht in het buitenland’ op Vitaya. Ik denk dus dat er nog wel genoeg volk is dat op dat uur iets interessants wil zien. (Sebastiaan Bedaux)

Gert Late Night, van maandag tot donderdag om 22u20 op VIER.