Beginnen doe ik met een bekentenis. Ik ben zeker en vast geen smartphone-genie, dus hier zal je niks lezen over een Kirin 659-chipset of een HiSilicon Kirin 659 processor. Wat je wel te weten komt? Hoe scoort de Huawei P Smart (prijskaartje: 259 euro) bij iemand die vooral belang hecht aan de camera en de batterijduur.

Toegegeven: het toestel ziet er heel elegant uit. Met een randloos scherm (dat meestal is voorbehouden voor de duurdere modellen) en het moderne kleur lijkt de Huawei P Smart nogal hard  op de iPhone 7. No complaints here: je krijgt een dure look voor weinig geld. De smartphone ligt goed in de hand en voelt bijzonder fijn aan. De eerste indruk zit dus zeker goed.

En dan de eerste keer opstarten. Alles gaat snel en is overzichtelijk. Bovendien is de Huawei P Smart uitgerust  met Android 8.0 Oreo, wat redelijk uitzonderlijk is voor smartphones in die prijsklasse. Wat wel meteen opvalt: er staan standaard een heleboel apps op die je absoluut niet nodig hebt, zoals Booking en eBay. Gelukkig kan je die wel verwijderen.

Maar waar  ik vooral benieuwd naar ben, is de camera. Met twee lenzen speelt Huawei in op een belangrijke trend. Het resultaat? Je foto’s krijgen een uniek diepte-effect en de achtergrond wordt vervaagd. Het resultaat is niet helemaal perfect: sommige randen die nog deel uitmaken van het object op de foto, zijn ook vervaagd. Maar uitmuntende foto’s verwachten van een budgetsmartphone is dan ook niet realistisch.  Wat wel een realistische verwachting is, is een snelle beleving. Foto’s nemen en achteraf openen met de P Smart duurt nogal lang. Jammer.

Naast de camera werkt de smartphone wel naar behoren. Pas wanneer op je op de achtergrond apps downloadt, kan het toestel kort haperen. Niet het allersnelste toestel dus, maar zeker degelijk.  Ook de batterij doet het lang niet slecht. Echte addicts die vergroeid zijn met hun gsm zullen misschien niet de hele dag doorkomen, maar anderen hoeven geen lege-batterij-stress te hebben. Een klein nadeel: de P Smart is nog uitgerust met een oude micro usb-poort. Snelladen is dus geen optie.

De conclusie?  De Huawei P Smart is een zeer degelijk toestel in zijn prijsklasse met een mooi uitzicht. De grote smartphonetrends vind je hier allemaal terug, en dat voor een faire prijs. Scoort ie overal perfect? Neen, maar in zijn prijsklasse is dit een betaalbare  en betrouwbare allrounder mét moderne features.