© Getty Images

12 x luister-, speel- en leestips voor thuis of op vakantie

Thuis of op vakantie: met deze 12 luister-, speel- en leestips kan je je helemaal ontspannen.

Uren spelplezier

Compact maar minstens even leuk als de grote exemplaren: onze favoriete reisspelletjes.


Anarchy Pancakes, een nieuwe variant op Dobble. Leuk voor jong en oud – € 13,59 – Asmodee via bol.com.


Jungle Speed in een handig reistasje – € 16,99 – Asmodee via bol.com.


Kaartspel voor koppels die een
diepere verbinding willen 
€ 19,95 – diepr.nl.


50 spelletjes voor in de auto 
€ 7,95 – A.S.Adventure.

Uren luisterplezier

Onderweg naar je bestemming of ter plaatse: een podcast kan je altijd en overal beluisteren.

Tot onze grote spijt van Johan Terryn: Chris betreurt dat ze zoveel gewerkt heeft dat ze nooit aan de schoolpoort kon staan. Nele had zo graag haar vader leren kennen toen dat nog kon. Het zijn verhalen over spijt waar je soms stil van wordt en waarbij je je afvraagt waar jíj spijt van hebt.Geen wonderlijkere luisterverhalen dan die van Het Geluidshuis. Al jaren vertellen hun luisterboeken sprookjes met leuke stemmetjes en soms dubbelzinnige kwinkslagen. Uit hun Geluidskluis diept Het Geluidshuis elke maand een hoorspel op. Welk het precies wordt, weet je niet, maar dat het voor heel het gezin een heerlijk luisteruurtje wordt, is zeker.


Enorm spannend is Soeur Mourir. Het verhaal gaat over ‘Zuster Insuline’, die minstens drie doden van de dementieafdeling van een rusthuis op haar geweten heeft. Een slecht mens, zou je denken, maar gaandeweg kom je te weten hoe ze op het verkeerde spoor is geraakt en krijg je misschien toch een beetje begrip.


Wie tijdens de vakantie het gat in z’n kennis over klassieke muziek wil dichten, zal z’n hart ophalen bij Eerste hulp bij klassiek. Klara-presentatoren Sander De Keere en Clara De Decker kiezen een klassiek muziekstuk dat je minstens één keer in je leven gehoord moet hebben.


In 22 minuten stomme vragen worden er – jawel – 22 minuten lang vragen gesteld aan een BV die jij niet zou durven te stellen, zowel over serieuze als over luchtige onderwerpen.

Uren leesplezier

Omdat ons brein houdt van wat uitdaging (ja, ook op ­vakantie!), tippen we drie pageturners waarbij je je maar één vraag stelt: wat is hier in godsnaam aan de hand?

‘De donkere kant van Sally 
Diamond’ van Liz Nugent


Wanneer Sally’s vader op een ochtend dood in bed ligt, zet ze hem bij het vuilnis, precies zoals hij haar altijd opgedragen had. Daardoor staat ze plotseling in het middelpunt van de belangstelling van media en politie, maar ook van een stem uit een verleden die ze zich niet herinnert. Wat is er aan de hand met dit vreemde meisje? Dit is een aangrijpende psychologische thriller met een knap plot en vol verontrustende verhaallijnen.

€ 22,99 – Bruna.

‘De beste vriend’ van Chris Carter


Na een bizar auto-ongeluk op het platteland van Wyoming doet de politie een gruwelijke vondst in een kofferbak. De bestuurder zwijgt in alle talen totdat hij uiteindelijk één naam noemt: die van rechercheur Robert Hunter. Wanneer Hunter de verdachte verhoort, komen er al snel geheimen boven water. Vóór hij fulltime schrijver werd, werkte Chris Carter als forensisch psycholoog met seriemoordenaars. Hij verwerkte die inzichten in zijn meesterlijke thrillers.

€ 22,99 – HarperCollins. Vanaf 2 juli te verkrijgen.

‘Leef je nog?’ van M.J. Arlidge


Een wanhopige moeder vraagt inspecteur Helen Grace om haar verdwenen tienerdochter te vinden. In eerste instantie lijkt het een banale zaak over een rebelse tiener die is weggelopen van huis. Maar Helen volgt haar instinct en ontdekt dat Naomi niet het enige meisje is dat wordt vermist. Hoe dichter ­Helen bij de waarheid komt, hoe harder haar onderzoek wordt tegengewerkt. Dit twaalfde deel van de razend populaire Helen Grace-serie gaat sowieso mee in onze vakantiekoffer.

€ 22,99 – Boekerij. Vanaf 
4 juli te verkrijgen.

(tekst Herte De Cleyn, Annelies Dyck en Judith Hendrickx)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier