© Pixabay

5 boeiende en bizarre kerstweetjes

Ho ho horrorcadeau?

© Unsplash

Teleurgesteld met dat paar sokken of die fles badschuim? Je bent niet alleen. Uit onderzoek blijkt dat 22,9 % van de Belgen niet blij is met zijn kerstcadeau. 21,3 % van de ‘gedupeerden’ besluit om het geschenk gewoon door te verkopen. ‘Nog voor het kerstdiner is afgelopen, staat de eerste lading zoekertjes al online’, zo vertelt Aleksandra Vidanovski, woordvoerster van 2dehands.be.

VUURW-E-ERK…

© Unsplash

Geen nieuwjaarsfeest zonder vuurwerk. De gewoonte om de overgang van oud naar nieuw met een knal in te zetten gaat terug tot de oudheid. Volgens de Germaanse traditie zat de lucht in de periode van het winterzonnewendefeest vol boze geesten. Om die te verdrijven moest er zoveel mogelijk lawaai worden gemaakt. Vanaf de veertiende eeuw bereikte het Chinese vuurwerk het Europees continent, waar het al snel een feestelijke functie kreeg.
Opgelet! Het zelf afsteken van vuurwerk is levensgevaarlijk en op de meeste plaatsen in België verboden.

De boom in

© Pixabay

Kerstlichtjes. Het ophangen – en het vooraf urenlang uit de knoop halen – van lichtsnoeren zorgt bij veel Belgen voor frustratie. Maar niet bij alle Belgen. In 2010 hingen enkele bewoners uit het Luikse stadje Malmédy 350 lichtsnoeren van drie meter in een boom waardoor er 194.672 lampjes tegelijkertijd brandden. Daarmee haalden ze het wereldrecord kerstboomverlichting. Respect.

Restjesziek

© Pexels

Geen feest zonder eten. Als er één traditie bestaat die alle culturen verbindt, dan is het wel die van overvloedig eten (en drinken) tijdens de eindejaarsperiode. Fijn ook dat je nog dagen kan nagenieten van al de restjes. Al pas je daar toch het best wat mee op. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat minstens 400.000 Amerikanen per jaar ziek worden van Holiday leftovers. De grootste boosdoener? Eten dat langer dan twee uur buiten de koelkast heeft gestaan.

Eindejaarstradities

© Unsplash

Elk land heeft zo zijn eigen tradities. Zo wordt in Tsjechië op oudejaarsavond een appel doormidden gesneden om via het klokhuis de toekomst te voorspellen. Ook Italianen blijken bijgelovig. Zij trekken op oudejaarsavond massaal rood ondergoed aan, wat voor succes zou zorgen in het nieuwe jaar. En in Denemarken geloven ze dan weer dat het geluk je tegemoet lacht wanneer je op klokslag middernacht letterlijk vanaf je stoel het jaar inspringt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier