© Getty Images

5 boeiende en bizarre weetjes

Vliegende tomaten

Het bakje met ‘eten’ dat geserveerd wordt op een vliegtuig, is zelden een culinair hoogstandje: smaakloos, flauw, klef… En dat heeft niets te maken met het talent van de kok van dienst. Drie factoren beïnvloeden onze smaak in een vliegtuig: de luchtdruk, de droogte én… lawaai.

Uit een studie van de Oxford University blijkt dat onze smaakbeleving met 30 procent vermindert door het geluid van vliegtuigmotoren. Dat geldt voor alle smaken behalve de vijfde, umami. Wil je graag een drankje mét smaak? Dan kies je aan boord best voor tomatensap, dat erg veel umami bevat (of voor een bloody mary, als je wil).

Muur van rijst

© Getty Images

Wetenschappers van de Zhejiang Universiteit onderzochten hoe het mogelijk is dat de Chinese Muur na meer dan 1500 jaar nog steeds standhoudt. Ze kwamen tot de conclusie dat de Muur zijn uitzonderlijke stevigheid te danken heeft aan de plakkerige rijst (sticky rice) die aan het cement werd toegevoegd. Die geeft het voegsel in het bouwwerk immers een speciale structuur die ervoor zorgt dat de stenen quasi naadloos op elkaar aansluiten. Door het bijzondere cement groeit er tot op vandaag ook maar weinig onkruid tussen de stenen.

Kleine wasjes…

© Pixabay

Enkele jaren geleden ging een wel erg smerig bericht viraal op sociale media. Op Twitter (ondertussen X) stelde een vakantieganger de vraag of andere hotelgasten de waterkoker op hun kamer gebruikten om hun vieze onderbroeken uit te wassen. Tot grote ontsteltenis van zij die het apparaat enkel gebruiken om thee mee te zetten, bleek het uit de online discussies om vrij frequent gedrag te gaan. U bent gewaarschuwd

Oui, Paris!

© Getty Images

Een bezoek aan de Eiffeltoren is tijdens de zomermaanden net dat tikje indrukwekkender. Het metaal krimpt namelijk in de winter en zet in de zomer uit door de warmte, waardoor het symbool van de Franse hoofdstad tijdens de zomermaanden tot wel 15 centimeter groter is dan in de kerstperiode.

Ben je geïmponeerd door Parijs en haar elegante symbool? Je bent niet alleen, al spant Erika Aya – pardon, Erika Eiffel – wellicht de kroon. In 2007 “trouwde” de Amerikaanse immers met La Tour Eiffel.

Het eiland

© Getty Images

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Elk jaar stelt het Hamiltoneiland een vacature open om voor zes maanden te waken over de natuur van het paradijselijke eiland aan de oostkust van Australië én om het eiland te promoten via een blog.

Jobomschrijving: dagelijks kuieren op witte stranden, regelmatig snorkelen langs het Great Barrier Reef en voldoende foto’s nemen. Voor dat harde labeur ontvang je vervolgens zo’n 10.000 euro per maand. Waag je kans!

(tekst Astrid Van der Schueren)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier