Feest voor Luc Appermont. Hij leidt het iconische radioprogramma al sinds 1993 in goede handen: “Het succes zit hem in de eenvoud.” (foto VRT) © Stef Keynen VRT - Stef Keynen

Luc Appermont presenteert duizendste aflevering van ‘De Zoete Inval’: “Ik hoop dat we nog een tijdje mogen doorgaan”

Aanstaande zaterdag zenden Radio2, VRT 1 en VRT MAX de duizendste aflevering van ‘De Zoete Inval’ uit. Met als presentator – uiteraard – Luc Appermont, die het legendarische radioprogramma al sinds 1993 in goede banen leidt. “Zulke getalletjes en jaartallen zeggen me meestal niet zoveel, maar die duizend klinkt toch wel prachtig.”

Het is inmiddels 31 jaar geleden dat De Zoete Inval voor het eerst op antenne ging, destijds met panelleden Frank Deboosere, Margriet Hermans en Koen Crucke. 999 afleveringen later zijn die laatste twee opnieuw van de partij, dit keer in cultuurcentrum De Kimpel in Bilzen, niet toevallig de geboorteplaats van presentator Luc Appermont. “Met Margriet en Koen hebben we twee pioniers van het eerste uur; zij krijgen het gezelschap van Jacques Vermeire, die ook al heel vaak te gast was, en van Peter Van de Veire. Ook Herman Verbruggen en Goedele Liekens zijn van de partij. Daarnaast hebben we nog enkele muzikale gasten: Bart Peeters, Günther Neefs en Bart Kaëll.”

Duizend afleveringen, wat is het geheim?

“Ik denk niet dat er een geheim is. Het succes zit hem in de eenvoud. Ik heb in de loop der jaren geleerd dat je het concept van programma’s die goed scoren kunt uitleggen op de helft van een A4’tje. En voor De Zoete Inval kan het nog korter: drie panelleden, een vragensteller en een klok van 90 seconden.”

Hoe trots ben jij op die indrukwekkende reeks van duizend afleveringen?

“Ik moet nu aan de woorden van de allereerste weerman op de Vlaamse tv, Armand Pien, denken. Ik vroeg hem ooit, toen hij al een gezegende leeftijd had, hoe hij zijn carrière samenvatte, en hij zei: mijn leven was als een flits. Dat gevoel heb ik ook bij die duizend afleveringen en bij de rest van mijn carrière. Ik zie mezelf nog binnenkomen als student op de Studio Herman Teirlinck. Sindsdien is het leven voorbijgevlogen. Dat heeft natuurlijk met de afwisseling te maken. In meer dan vijftig jaar carrière heb ik het woordje verveling nooit in de mond moeten nemen.”

“Het succes zit hem in de eenvoud”

En die carrière blijft maar duren. Hoop je nog lang door te gaan met ‘De Zoete Inval’?

“Ik hoop van wel. Los van mezelf als presentator is dit een format dat nog lang kan blijven bestaan. Het enige waar je voor moet opletten, is dat je de vinger aan de pols houdt en de hartslag probeert te voelen van wat er vandaag leeft. Daarom laat ik me op de redactie omringen door jonge mensen. In ieder geval hoop ik dat we nog een tijdje mogen doorgaan. Ik ben nog niet klaar met De Zoete Inval.”

Tussen 2003 en 2013 werd ‘De Zoete Inval’ tien jaar lang niet gemaakt. Hoe kwam dat?

“Dat was een samenloop van omstandigheden, denk ik. Er zijn inmiddels heel wat directies de revue gepasseerd; bovendien was ik in die periode druk bezig bij de collega’s van de commerciële zender. Het had dus te maken met agenda’s, tijdgebrek en een interne beslissing. Ik heb dat trouwens nooit als een probleem ervaren. Ik heb televisie en radio altijd gecombineerd en heb nooit kunnen kiezen tussen die twee media. Dat is zoals kiezen tussen je twee kinderen. Onmogelijk.”

De duizendste aflevering van ‘De Zoete Inval’ wordt op zaterdag 29 juni uitgezonden op Radio2, VRT 1 en VRT MAX.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier