Pascale Naessens brengt kookboek vol eenpansgerechten uit: “Ik ga steeds op zoek naar magie”
Recepten die niet alleen je lichaam maar ook je ziel voeden; daarmee pakt Pascale Naessens nu al vijftien jaar uit. Voor haar nieuwste creatie, ‘Super Simpel’, bedacht ze meer dan tachtig snelle, makkelijke en gezonde eenpansgerechten. “Eenvoud is van in het prille begin mijn kenmerk geweest.”
Met boeken vertaald naar het Engels, Frans, Duits en zelfs Chinees is Pascale Naessens Vlaanderens meest succesvolle kookboekenauteur. En bijna vijftien jaar na haar eerste bestseller Mijn Pure Keuken blijft Naessens mooie en vooral lekkere gerechten bedenken. Nu brengt ze Super Simpel uit, een prachtig kookboek vol simpel te bereiden eenpansgerechten, steeds prachtig gepresenteerd op zelf gedraaid servies.
Heb jij een idee hoeveel kookboeken je inmiddels hebt gemaakt?
“Eerlijk gezegd ben ik de tel kwijt. Het is ook niet zo belangrijk. Ik vind het veel belangrijker dat Super Simpel weer een mooi kookboek is geworden en ik hoop dat de lezers dat ook zullen vinden.”
Is het eigenlijk niet moeilijker om gerechten met maar een beperkt aantal ingrediënten te bedenken?
“Voor mij niet. Eenvoud is van in het prille begin mijn kenmerk geweest. Hoe meer ingrediënten je bij elkaar gooit, hoe meer de smaken op elkaar gaan lijken. Dus hou ik het liever eenvoudig. Wat dan wel heel belangrijk is: de kwaliteit van die ingrediënten. Gebruik je slechte olijfolie, dan is een gerecht al minder lekker. Gebruik je kwalitatieve ingrediënten, dan kun je verrassend veel smaak creëren. Mijn uitdaging is om ingrediënten te combineren zodat je een vleugje magie op je bord krijgt. Daar ben ik steeds naar op zoek, en die zoektocht maakt me heel gelukkig.”
Mislukt er nog veel in de zoektocht naar nieuwe gerechten?
“Eigenlijk niet. Ik ben al zo lang met koken bezig dat er niet echt iets mislukt. Maar natuurlijk haalt niet elk gerecht dat ik uitprobeer uiteindelijk het kookboek. Dat heeft dan meestal te maken met de presentatie: sommige gerechten smaken heel lekker, maar zien er niet uit. (lacht) Dan kun je ze natuurlijk niet publiceren. Ooit heb ik wel eens een accidentje met chocolade gehad. Ik had ergens gelezen dat je gesmolten chocolade op een opgeblazen ballon kon laten afkoelen, om mooie chocolade kelkjes te maken. Maar bij mij ontplofte de ballon, waardoor ikzelf en heel mijn keuken vol chocolade hingen.”
Een belangrijk visueel element in het boek is het servies, dat je handgedraaid hebt.
“Klopt. Voor mij is de presentatie even belangrijk als het eten zelf. Daarom heb ik voor dit boek weer alles zelf gedraaid. Schoonheid maakt het leven minder banaal; het voegt iets toe, en dat zie je in dit boek. Als je mensen uitnodigt, zie je ook aan hen hoe belangrijk een mooie presentatie is. Daarom ben ik ook zo tevreden dat Serax mijn nieuwe collectie keramiek wil produceren.”
‘Super Simpel’ (uitgeverij Lannoo) ligt nu in de boekhandel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier