Brihang, klaar voor zijn jongensdroom: “Het is fijn om te zien dat ik beloond word voor het volgen van mijn intuïtie.” (foto Alexander Popelier) © Alexander Popelier

Van Rock Werchter tot Cactusfestival: Brihang verovert deze zomer hartjes (en podia): “Een jongensdroom die uitkomt”

Met shows op Couleur Café, Rock Werchter, Cactusfestival, Dranouter, Rock Zottegem, Suikerrock en OLT Rivierenhof ziet de zomer van Brihang er ‘bère’ uit. De West-Vlaamse rapper spreekt van een hoogtepunt. “Ik dacht dat mijn vorige albumtour het hoogtepunt zou worden van mijn carrière, maar dit overtreft alles.”

Boudy Verleye, beter bekend als Brihang, kijkt reikhalzend uit naar eind juni, wanneer hij op Couleur Café zijn zomertournee op gang trapt. En die tournee brengt de sympathieke West-Vlaming naar de grootste podia in België. “Het is gezellig druk momenteel. Ik had gemikt op een achttal festivals en dat is ook gelukt. Met Rock Werchter als uitschieter, toch wel een jongensdroom. Het wordt mijn eerste keer daar en ik sta meteen op mainstage. Ik had misschien liever in een tent gestaan, omdat je dan toch wat intiemer kunt gaan, maar ik had niet te kiezen. Mainstage is iets moeilijker, maar ik ga gewoon mijn ding doen.”

Je won tien jaar geleden De Nieuwe Lichting van Studio Brussel, waarmee je carrière meteen een kickstart kreeg. Had je toen kunnen vermoeden dat je nu op al die grote festivals zou spelen?

“Ik had niet gedacht dat het kon. Ik had niet gedacht dat ik hier ooit mijn job van zou kunnen maken. Heel maf. Bovendien heb ik mijn traject doorlopen zonder compromissen; ik heb altijd koppig mijn ding gedaan. Ik heb een route uitgestippeld die voor mij leuk blijft. Alles wat ik doe, doe ik met volle goesting en overtuiging. Die filosofie heeft zijn vruchten afgeworpen en het is fijn om te zien dat ik beloond word voor het volgen van mijn intuïtie. Ik ben wel benieuwd naar wat de toekomst brengt, want voor mij kan het vanaf nu alleen nog maar bergaf gaan. (lacht)

Ik heb altijd koppig mijn ding gedaan”

Je hebt in ieder geval bewezen dat West-Vlaams een wereldtaal is.

“Vroeger was dat nochtans een barrière. Als je West-Vlaamse muziek maakte, mocht je al van geluk spreken om een keer in Antwerpen op te treden. Dat ligt tegenwoordig toch anders, misschien ook dankzij het succes van West-Vlaamse tv-reeksen. Maar ik moet toch ook wat nuanceren: mijn West-Vlaams is niet heel plat. Ik woon al lang in Brussel, heb in Gent gestudeerd, ik ben niet in het dialect opgevoed; mijn teksten zijn dus nog verstaanbaar voor wie niet van West-Vlaanderen is.”

Mag ik je optreden op Cactusfestival toch een thuiswedstrijd noemen? Je bent immers opgegroeid in Knokke.

“Ik zie dat inderdaad als een soort thuismatch. Als je in Knokke opgroeit, is Brugge de dichtstbijzijnde plek waar alles gebeurt. Als wij uitgingen, was dat in Brugge. Cactusfestival ligt dus zo’n beetje in mijn achtertuin. Toch is het de eerste keer dat ik er op de affiche sta. Ik ben er heel benieuwd naar, hoewel ik er als muziekliefhebber natuurlijk wel vaker geweest ben.”

Hopelijk wordt het wel snel beter weer.

“Bidden tot de weergoden! Maar een beetje regen kan volgens mij geen kwaad. Het is dan een andere ervaring, het kan heel sfeervol zijn. Als je festival natuurlijk drie dagen duurt en je krijgt drie dagen regen, dan is dat een ander verhaal.”

Vorig jaar in de herfst bracht je je derde full album uit. Je lijkt alles op een rustig tempo te doen: niet te veel singles lanceren, niet te veel optredens doen.

“Ik probeer nooit te veel bezig te zijn met wat het publiek van mij verwacht en van mijn muziek zal vinden; ik vind het belangrijk wat ik van mijn muziek vind, en dan moet het publiek maar volgen. Ik vind dat een oprechtere manier van creëren. Bovendien ben ik bezig met de lange termijn. Ik wil dit nog wel even blijven doen.”

Op www.brihang.be vind je Brihangs agenda voor komende zomer. Op 6 juli staat hij op Rock Werchter, op 12 juli op het Cactusfestival in Brugge. Brihang zien op Cactusfestival? Er zijn nog tickets beschikbaar via www.cactusfestival.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier