Interieurexpert Bart Appeltans: zo kies je de perfecte tafel voor jouw interieur

Je eettafel is vast en zeker een van de meest gebruikte meubelstukken van je interieur. Maar ook een van de grootste objecten. Je tafel heeft daarom meteen een hele impact op de look en feel van je interieur! Daarom is het belangrijk slim te kiezen! Er zijn enkele dingen waar je aan moet denken bij het kiezen van je nieuwe tafel. Ik som jullie graag een checklist op!

De vorm en afmeting van de tafel kies je uiteraard naargelang de ruimte die je hebt. Je moet ongeveer 55 à 60 centimeter tellen per zitplaats . Zo is een tafel voor 6 personen, dus snel 180 centimeter breed. Ook de breedte van je stoelen bepaalt hoeveel personen er aan je tafel kunnen. Zorg er dus voor dat je deze afmetingen weet wanneer je een nieuwe tafel kiest!

De vorm en positionering van de tafelpoten bepaalt ook vaak hoe je je stoelen kan zetten. Sommige tafels hebben poten die terugspringen van de zijkant. Hierdoor kan je soms aan een blad van 180 centimeter toch maar twee stoelen per kant zetten in de lange richting. Een tafel met een centrale poot is dan weer handig met een rond of ovalen blad. Of voor een tafel aan een zitbank. Doordat er geen poten op de hoeken staan, kan je makkelijker in- en uitschuiven!

Het materiaal van je tablet moet mooi matchen in je interieur. Ook moet je weten hoe fel het tablet gaat afzien . Gaat er echt op gespeeld worden door de kinderen, op gewerkt, met dozen over gesleept? Neem dan een sterk materiaal als steen, keramiek, een sterke laminaat of massief ruwer hout. Zal de tafel minder intensief gebruikt worden, dan kan je ook kiezen voor een gevoeliger materiaal als een bleek of donker gebeitst fineerhout, gelakt materiaal of een microtopping.

Match je tafel ook met de andere materialen in je interieur. Kijk welke materialen en kleuren nog voorkomen: zwarte ramen of stalen deuren? Dan kan een zwarte metalen poot mooi matchen. Een parketvloer? Kies dan een houtsoort die identiek is van kleur of net een hele andere kleur heeft. Hou je van een keramisch blad of stenen blad? Zorg dan dat de steensoort matcht met andere stenen materialen in je woning!

Helemaal in trend zijn de ruwere lange houten tafels . Een oude boerentafel of een kloostertafel gecombineerd met hippe of stijlvolle stoelen past heel mooi zowel in een strak als in een meer klassiek interieur. Vind je er geen betaalbare? Door een oude houten tafel te zandstralen of luchtgommen, krijg je terug de blote ruwe originele houtkleur. Afwerken met een lichte olie en ook een oude tafel kan weer helemaal matchen in je nieuwe interieur!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier