Kristel Verbeke praat met kinderen over verdriet, opvoeding en vooroordelen: “Dit programma is niet bestemd voor kinderen”
De waarheid komt uit een kindermond, zo luidt het gezegde. Maar wat is die waarheid precies? Kristel Verbeke, ex-K3, zoekt het voor ons uit in het gloednieuwe Eén-programma Kinderkopkes. In elke aflevering gaat ze in gesprek met één jongen of meisje tussen 9 en 13 jaar oud. “Omdat ik ondervonden heb dat kinderen ook iets te vertellen hebben!”
Sebastiaan Bedaux
Een programma met kinderen voor volwassenen? Zoiets bestond nog niet, en zeker niet op Eén. Kinderkopkes is zelfs het allereerste tv-programma ooit voor volwassenen waarin kinderen de enige echte gesprekspartner zijn. Als het gaat over hoe kinderen denken, hoe ze zich voelen, wat ze nodig hebben of waar ze het moeilijk mee hebben, zijn het heel vaak volwassenen die het woord voeren. Maar hoe zien kinderen het leven eigenlijk zelf? Waar maken zij zich zorgen over? “Na jaren met kinderen te hebben samengewerkt, ben ik ervan overtuigd dat we hen af en toe als volwaardige gesprekspartner moeten zien”, aldus Kristel.
“Kinderen zijn voor mij niet enkel spelende deugnieten, maar kleine mensen die recht hebben op inspraak en een eigen mening.”
Het is je eerste eigen tv-programma voor Eén. Spannend?
Ja, absoluut, maar het voelt heel goed aan. Het is trouwens niet enkel mijn verdienste, er staat een hele ploeg achter die dit heeft mogelijk gemaakt. Ik ben enorm trots op het resultaat, en dan vooral op het feit dat de zes kinderen uit het programma zich zo voor ons hebben opengesteld . We hebben lang naar de juiste kinderen gezocht, want natuurlijk kan of wil niet elk kind een goed gesprek voeren met een volwassene voor een camera. Maar als je naar deze zes kijkt, dan zal je als kijker verrast worden. Door hoe ze bijvoorbeeld naar rouwen en naar de dood kijken, of naar passies en opofferingen, of hoe zelfstandig of ontwapenend ze zijn. Ik denk dat wij als volwassenen kinderen vaak onderschatten.
Waren die kinderen niet starstruck? Plots staat Kristel van K3 voor hun neus om uren, zelfs dagen met hen te babbelen.
De meisjes hadden daar iets meer last van dan de jongens. Maar voordat de opnames begonnen, ben ik bij elk van de kinderen op bezoek gegaan, gewoon om even goeiedag te zeggen, zodat zij al hun vragen over K3 konden stellen en selfies konden nemen. Dan was dat achter de rug voor de draaiperiode begon.
Je oud-collega’s van K3 zijn elk een andere weg ingeslagen. Ligt hier jouw toekomst, zelf tv-programma’s maken?
Ik denk het wel. Dit voelt alleszins wel goed aan. Het is natuurlijk ook bijzonder fijn om zelf zo veel te kunnen leren. Over de montage, of over het gebruik van muziek om de sfeer te bepalen.
Is dit trouwens een programma om met kinderen naar te kijken? Het uitzenduur is wellicht wat laat voor de meeste kinderen.
Het is dan ook geen programma voor kinderen. Uiteraard kunnen ouders met hun kinderen kijken, maar het is echt op een volwassen publiek gericht. Ik hoop ook dat het een impact zal hebben op de volwassenen die kijken. Door de open manier van praten sneuvelt er geregeld een vooroordeel en worden taboes gewoon aangepakt, wat zowel bij mij als bij de kinderen voor verrassende inzichten zorgt.
Kinderkopkes, vanaf vanavond elke maandag om 21u30 op Eén.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier