Hoe begin je te goochelen? Die trucs, waar leer je dat? Kan ik het ook? Goochelaar Nicholas Arnst hoort dezelfde vragen wel vaker. In zijn boek Nicholas probeert hij een antwoord te bieden op al deze vragen én deelt hij enkele persoonlijke verhalen over goochelen en verwondering.

Valerie De Groodt

“Het is uiteraard niet de bedoeling dat ik in dit boek een antwoord op alle vragen geef en mijn geheimen onthul”, steekt Nicholas van wal. “De kracht van een geheim is immers net dat het een geheim is. Dit boek is voor de lezers een mooie manier om kennis te maken met het goochelen en zelf enkele simpele trucs te leren. Daarnaast gun ik hen ook een blik op mijn leven.”

Hoe ben je met goochelen in contact gekomen?
Als kind had ik wel eens een show van David Copperfield gezien. Hij tovert met gemak een vliegtuig tevoorschijn of laat er een verdwijnen. Dat maakte veel indruk op me, ook al kan je daarmee als kind niet zelf aan de slag. Op mijn twaalfde zag ik op een feestje een totaal ander soort goochelaar. Hij liet mirakels zien met kleine dingen als muntjes of een bal. Die man opende voor mij de poort naar het goochelen. Opeens was die wereld wél toegankelijk voor mij. Ik ging naar huis en ben meteen zelf beginnen oefenen en proberen. In het begin speurde ik zelf in boeken en op het internet. Na een tijdje kwam ik in contact met andere goochelaars. Toen zij merkten dat ik echt gedreven was, begonnen ze dingen met me te delen. Uiteraard niet alles in één keer. Ik heb serieus moeten werken om hun vertrouwen te winnen. Intussen heb ik veel vrienden in de goochelwereld, maar de belangrijkste persoon is zonder twijfel Luc Apers. Hij hielp me trouwens ook met dit boek.

Drie jaar lang woonde je op Tenerife en goochelde je op straat voor voorbijgangers. Hoe groot was de stap naar het podium?
Ik wilde mijn aanpak niet fundamenteel veranderen. Ook daar wilde ik doen wat ik op straat deed. Het was heel spannend om te ontdekken of dat ook op een podium zou werken. Voor de theatershow heb ik uiteraard wel een en ander moeten leren. Daarvoor moet je toch een specifieke taal leren. Je moet leren hoe je een grote groep mensen tegelijk kan bereiken en je niet toe te spitsen op enkele mensen uit het publiek. De trucs moeten aangepast worden en groter worden gebracht. Elke keer blijft het een ongelofelijke ervaring. Het moment dat ik op het podium stap en die volle zaal zie, dat blijft een prachtige beleving.

Heb je ambities om het ook internationaal te proberen?
Alle plannen zijn momenteel op Vlaanderen gericht, maar ik sluit zeker niets uit. Ik zou het heel interessant vinden om verder te ontdekken of goochelen in het buitenland anders is dan hier. Ook de psychologie achter het goochelen vind ik heel interessant. Het gevoel van verwondering is een universeel gegeven dat mensen delen. Hoe ze daarop reageren is echter wel verschillend. Zo trad ik eens op in Nederland en was ik enorm verrast hoe uitbundig ze daar reageerden. Ik heb intussen wel geleerd dat een stiller publiek niet noodzakelijk betekent dat ze het niet als ongelofelijk hebben ervaren. Belgen zijn vaak iets meer ingetogen, het zijn stille genieters. Achteraf komen ze echter wel vaak vertellen hoezeer ze genoten hebben.

Wat verwacht je van dit boek?
Uiteraard hoop ik dat mensen hun weg naar het boek vinden. Ik heb de laatste jaren veel geleerd in het goochelparcours. Als goochelaar maak je andere dingen mee dan mensen die niet goochelen. Die ervaringen wilde ik op papier zetten en delen met mensen. Misschien heb ik binnen een paar jaar opnieuw dingen geleerd en ervaringen beleefd en giet ik het opnieuw in een boek. Het was tegelijk ook een manier om mijn gedachten te ordenen en klaar te zijn voor een nieuw hoofdstuk. Ik zit vol nieuwe energie en ben helemaal klaar voor de toekomst.

 

Nicholas is verschenen bij  Uitgeverij Horizon.

Prijs: 19,99 euro.