Met ‘Help in de zorg’ mobiliseerde VDAB meer dan 18.000 enthousiastelingen voor de zorgsector

604

Te weinig handen aan het bed en een te hoge werkdruk: na enkele weken coronacrisis was de balans in de zorgsector al gemaakt. Met de campagne ‘Help in de zorg’ riep VDAB op tot extra handen in de zorg, ook van mensen zonder zorgdiploma. Met succes: 18.004 geïnteresseerden gaven zich op via het platform.

“Eind oktober lanceerden we samen met minister van Werk Hilde Crevits het platform Help in de zorg ”, zegt VDAB-woordvoerdster Joke Van Bommel. “Zo wilden we snel een antwoord kunnen bieden op de nood aan tijdelijke en acute versterking in de zorgsector, vooral in woonzorgcentra. We besteedden bijzondere aandacht aan het profiel van polyvalent medewerker, omdat daarvoor geen zorgopleiding nodig is. Wie voor een tijdelijke job als polyvalent medewerker koos, kon dus snel aan de slag. Taken variëren van maaltijden rondbrengen en materiaal ontsmetten tot onthaal en begeleiding van bezoekers. Ook mensen die wel een zorgopleiding achter de rug hebben, waren welkom om bij te springen.”

Van frituur naar woonzorgcentrum

Een van hen is Cindy Bostoen (42), verpleegkundige van opleiding, maar intussen al jaren frituuruitbaatster in Kortrijk. “Toen ik mijn zaak noodgedwongen moest sluiten en van mijn echtgenote hoorde hoe hoog de werkdruk op haar werkplek was, besloot ik bij te springen. Mijn ervaring in de zorg kwam goed van pas in het woonzorgcentrum waar ik tijdelijk aan de slag ging. Ik diende medicatie toe, verzorgde wonden en knipte zelfs het haar van de bewoners toen de kappers niet mochten langskomen.”

Vandaag is Cindy nog steeds deeltijds in het woonzorgcentrum aan het werk. Een volledige terugkeer naar de zorg sluit ze niet uit. “Door deze ervaring voel ik weer waarom ik ooit voor de zorg heb gekozen.”

Toch kon niet iedereen die geïnteresseerd was in een tijdelijke job in de zorg aan de slag: tussen oktober en begin februari ontving VDAB 582 vacatures voor polyvalent medewerker. In totaal registreerde de organisatie 9.865 in te vullen plekken voor zorgberoepen. Aantal geïnteresseerden: meer dan 18.000. Al moet dat cijfer genuanceerd worden, zegt Joke Van Bommel. “Dat is het aantal mensen dat in hun VDAB-profiel aanduidt een job in de zorg wel te zien zitten. Maar het is niet omdat een bepaalde job aantrekkelijk is, dat daar geen competenties voor nodig zijn.”

“Bovendien merkten we een groot verschil tussen de acute nood aan helpende handen waarover werd gesproken en de uiteindelijke vraag die vanuit de werkgevers kwam. De nood aan polyvalente medewerkers die niet per se een zorgopleiding hebben gehad, werd overschat, als we kijken naar de vragen die we kregen van werkgevers. De nood aan direct inschakelbare werkkrachten blijft het hoogst voor gekwalificeerde beroepen. Daarom hopen we een deel van de geïnteresseerden op het Help in de zorg -platform op termijn te kunnen leiden naar zorgopleidingen en gekwalificeerde zorgberoepen zoals verzorgende of zorgkundige. Zo kunnen we de behoefte aan extra zorgverleners – een nood die er al langer is – verlichten.”

(Maud Vanmeerhaeghe)