Het EK op je bord (3): Turkije

167

Omdat het zondag is én Vaderdag mag onze culinaire EK-reis net dat tikkeltje zoeter zijn. Baklava vind je niet alleen in de Turkse keuken, maar kent er wel zijn oorsprong.

Ingrediënten

  • 225g ongezouten boter
  • 1/2 (500g) pakket filodeeg
  • 220 gram gehakte pecannoten
  • 1 1/2 eetlepel hele kruidnagels
  • 5 el basterdsuiker
  • 350 ml water
  • 1 kaneelstokje
  • 350 gr honing

 

Bereiding

  • De oven voorverwarmen op 180°C/gasstand 4.
  • Smelt de boter op laag vuur. Giet 2 eetlepels van de boter op de bodem van een ovenschaal van 20x30cm. Leg 3 vellen filodeeg in de schaal. Snij bij zodat het past. Strooi 2 eetlepels pecannoten over het deeg. Leg nog eens 3 vellen filodeeg erover en bestrijk dit rijkelijk met gesmolten boter en bestrooi met 2 eetlepels pecannoten. Herhaal deze lagen tot de schaal voor 3/4 vol is.
  • Snij het gebak met een scherp mes tot diamantvormen. Druk een kruidnagel in het midden van elke diamant. Giet de resterende boter over het geheel.
  • Bak 45 tot 50 minuten in de voorverwarmde oven, tot het goudbruin is.
  • Meng ondertussen suiker, water en kaneelstokje in een middelgrote pan en breng aan de kook, onder voortdurend roeren. Laat 10 minuten pruttelen.
  • Voeg de honing toe en laat nog 2 minuten langer zachtjes koken. Haal van het vuur en verwijder het kaneelstokje. Giet het honingmengsel over de warme baklava. Laat afkoelen op een rooster. Snijd in diamantvormen.

Baklava kent verschillende varianten. Zoals deze:

Wie een gezonder Turks dessert verkiest, kan eventueel ook hier terecht…