Het feit dat eenhoorns nooit zouden hebben bestaan, mag voortaan naar het rijk der fabelen verwezen worden. Ooit liepen er wel degelijk eenhoorns rond op onze aardbol … al  leken ze wel niet op het sprookjesachtige beeld dat de meesten onder ons van een eenhoorn hebben.

Vergeet dus het sierlijke witte paard met de mooie manen; de ondertussen uitgestorven Siberische eenhoorn leek nog het meest op een neushoorn maar dan wel eentje met lange haren. Deze dieren zouden zo’n 2 meter groot, 4,5 meter lang en zo’n 3636 kg gewogen hebben. Heuse kolossen dus.

Dat er ooit Siberische eenhoorns op aarde vertoefden, was al langer geweten. Tot voor kort waren wetenschappers er echter van overtuigd dat deze soort zo’n 350.000 jaar geleden uitstierf. Tot nu dus. Onderzoekers van de Tomsk State University in Rusland ontdekten onlangs in de regio Pavlodar in Kazachstan een goed bewaard fossiel van zo’n Siberische eenhoorn. Testen uitgevoerd op dit fossiel toonden aan dat tot zo’n 29.000 jaar geleden er hier op aarde nog exemplaren rondliepen. En dat is wel verrassend en opmerkelijk nieuws! Want dat betekent dat de Siberische eenhoorns een hele tijd samen met mensen de aarde bevolkten!

Elasmotherium_sibiricum_black(foto: ‘Giant Unicorn’ rhinoceros, Elasmotherium sibiricus of Pleistocene Siberia (c) Stanton F. Fink – Wikimedia Commons)