Hitte-alarm: kan de betutteling stoppen ajb?

685

ZUCHT… Het is weer zover. Eindelijk is het hoogzomer en in plaats van blij te zijn, gaan meteen de alarmbellen af. Zowel op televisie, radio als in kranten komen weermannen-, vrouwen en andere ‘experten’ hun waarschuwend vingertje opsteken: wees voorzichtig, want de hitte kan gevaarlijk zijn. In Zuid-Europa, waar temperaturen van meer dan 30 graden de gewoonste zaak ter wereld zijn, lachen ze zich te pletter bij deze taferelen.

Vanaf vandaag tot zondag 28 augustus geldt waarschuwingsfase niveau 2 van het hitte- en ozonplan. Als gevolg hiervan roepen steden en gemeenten hun inwoners op “waakzaam én solidair” te zijn. En dan volgen tal van tips: voldoende drinken, de koelte opzoeken, zich tegen de zon beschermen met aangepaste kledij en zonnecrème, zware inspanningen vermijden, voldoende rusten…

Het zal ongetwijfeld allemaal zéér goed bedoeld zijn, maar hoeft dit nu echt? Denkt men nu echt dat de bevolking zo dom is dat dergelijke waarschuwingen nodig zijn? Mensen weten echt zelf wel dat ze bij warm weer sneller dorst hebben en zullen dan spontaan naar een drankje grijpen. En dat je op een stralende zomerdag meer risico loopt te verbranden, is voor iedereen ook wel duidelijk, toch?

Stop dus met telkens opnieuw dergelijke ridicule waarschuwingen de wereld in te sturen en laat iedereen met volle teugen genieten van deze heerlijke zomerdagen!

Sun and glasses