Ontbijtbabbel met zangeres en actrice Ianthe Tavernier:“Het was niet slecht om eens een jaartje uit te puffen”

1081
Ianthe Tavernier: “Ik heb me het afgelopen jaar ook soms down gevoeld. En ik vind het belangrijk om ook die momenten te delen.” (foto SBedaux)
Ianthe Tavernier: “Ik heb me het afgelopen jaar ook soms down gevoeld. En ik vind het belangrijk om ook die momenten te delen.” (foto SBedaux)

Een eigen debuutsingle, een eigen tv-programma op Proximus Pickx+, een handvol topmusicals in het vooruitzicht. Na een wat rustiger coronajaar is het weer alle hens aan dek voor zangeres en actrice Ianthe Tavernier. “Stilaan begint alles weer op gang te komen, en daar ben ik heel blij om.”

Ianthe Tavernier lijkt alomtegenwoordig: op de buis, in de ether, op sociale media – ze heeft meer dan 100.000 volgers op Instagram – en straks hopelijk ook op de Vlaamse podia. De sympathieke zangeres en actrice bracht namelijk zopas haar debuutsingle uit, genaamd Ik ben wie ik ben en lanceerde de clip via Instagram Stories. Een Vlaamse primeur zowaar. “Superspannend, zo’n eerste eigen single. Ik heb er zes maanden aan gewerkt, samen met de fantastische muzikant en songwriter Tom Lodewyckx. Een heel lang proces, maar ik wilde alles perfect doen. En nu maar hopen dat het aanslaat. In ieder geval ben ik zelf al blij dat ik mijn creatief ei hierin kwijt kon.”

Je bent vooral bekend als Floor uit De Buurtpolitie, maar je bent ook een musicaltalent en nu word je dus een popster.

(lacht) “Ik heb het altijd belangrijk gevonden om mezelf te ontplooien en zo breed mogelijk te ontwikkelen. Al op jonge leeftijd speelde ik in musicals, ik heb de opleiding muziektheater gevolgd in het Nederlandse Tilburg. Dat is dus mijn eerste roeping. Maar ik wil in mijn leven zoveel mogelijk leuke dingen doen. Ik droom wel van Vlaamse podia die ik verover met mijn eigen muziek. Ik heb trouwens al op heel wat podia gestaan, met onder andere Les Copines , de band met Isabella A. Dus ik heb wel al wat ervaring. Maar met eigen songs een leuke set uitbouwen is nu nog toekomstmuziek.”

Dus deze zomer zien we je nog niet zoveel terug op Vlaamse podia?

“Met Les Copines staan er wel al een aantal optredens gepland, maar voor mijn eigen muziek is het nog net te vroeg.”

In je debuutsingle zit een statement: het is oké om je niet altijd prima te voelen of er perfect uit te zien.

“Klopt. In eerste instantie is het een nummer over een liefdesbreuk, iets waar iedereen al mee te maken heeft gehad. Maar er zit een dubbele laag in. De laatste tijd wordt er heel veel van ons verwacht. We willen een perfect ideaalbeeld nastreven, kijk maar naar al die Instagramfiltertjes die doen vermoeden dat iedereen een prachtig leven leidt. Met mijn single wil ik duidelijk maken dat het ook oké is om te laten zien dat je je soms niet zo goed voelt. Dat het oké is om jezelf te zijn. Op Instagram Stories post ik zelf dingen uit het echte leven. Ik heb me het afgelopen jaar ook soms down gevoeld. En ik vind het belangrijk om ook die momenten te delen. Het leven is niet alleen maar rozengeur en maneschijn.”

Ik wil in mijn leven zoveel mogelijk leuke dingen doen”

Je hebt dertien seizoenen lang meegedaan in De Buurtpolitie. Vorig jaar kwam het tot een plots einde, hoe was dat voor jou?

“Het was een beetje bitter door corona. We moesten namelijk vroegtijdig stoppen. We wisten toen trouwens nog niet dat VTM op de pauzeknop zou drukken. Want De Buurtpolitie is niet definitief geschrapt. Het grote probleem was dat die reeks niet coronaproof te draaien viel. We kwamen elke dag bij andere mensen thuis, we zaten elke dag met heel wat gastacteurs. Zoiets valt in coronatijden simpelweg niet te organiseren. Die pauze kwam mij trouwens niet zo slecht uit. Ik leefde in zo’n enorme rush en plots werd ik verplicht om stil te staan en eens uit te puffen. Begrijp me niet verkeerd: ik heb De Buurtpolitie altijd heel graag gedaan en ik ben heel dankbaar voor alle kansen die ik daar gekregen heb, maar als actrice wil je ook nog andere rollen spelen. Een keer een ander personage. Nu was er plots de tijd om andere kansen op mijn pad te laten komen. Zo presenteer ik momenteel mijn eigen tv-programma op Pickx+, de nieuwe zender van Proximus. Ik ben daar echt nog wel een groentje in, maar het feit dat ik mag leren en groeien, vind ik fantastisch.”

In het najaar en in 2022 mag je weer de musicalwereld in.

“Klopt, in december mag ik Maria spelen in The Sound of Music en volgend jaar speel ik in Legally Blonde . Twee grote musicals dus. En in de zomer van 2022 zit ik in een theaterstuk met Sven De Ridder. Fijne vooruitzichten dus.”