‘Ik hou van u’ als leidraad voor heuse feestweek

108

De Week van de Zorg, die morgen start, wordt er een in het teken van dankbaarheid. “Dat mag wel, na zo’n hels jaar waarin iedereen het beste van zichzelf heeft gegeven.” Aan het woord is Geert Van Hijfte, voorzitter van Dag van de Zorg. “We kunnen de mensen dan wel niet fysiek bereiken, maar via online evenementen proberen we de zorg toch de huiskamers binnen te brengen.”

200.000 mensen. Zoveel volk ontvangen zorginstellingen traditioneel op de jaarlijkse opendeurdag van de zorgsector. “De Dag van de Zorg ziet er dit jaar anders uit, maar minder feestelijk wordt die alleszins niet”, benadrukt voorzitter Geert Van Hijfte. “We hebben van de gelegenheid gebruikt gemaakt om iedereen die zorgt in de bloemetjes te zetten. Alle zorgverleners – zowel de professionelen als vrijwilligers en mantelzorgers – verdienen een bedankje voor hun inzet, maar zij niet alleen. Ook iedereen die zich het afgelopen jaar aan de maatregelen heeft gehouden om de zorgsector te ontlasten, verdient dat.”

Zorgbabbels en Blokbusters

Wie de zorg een warm hart toedraagt, kan tussen 15 en 19 maart dagelijks terecht op www.dagvandezorg.be voor inspirerende babbels door en over de sector. “Via een livestream zijn de panelgesprekken te volgen. We hebben voor boeiende sprekers gezorgd uit diverse sectoren. Het brede aanbod dat we anders aanbieden op een fysieke Dag van de Zorg, vind je nu dus gewoon online. Onder anderen psychiater Dirk De Wachter en basketbalspeelster Ann Wauters tekenen present, net als koningin Mathilde trouwens.”

In dezelfde week trekken Joris Hessels en Dominique Van Malder van Radio Gaga erop uit naar verschillende zorgcentra met Blokbusters . Zij wisselen naar goede gewoonte plaatjes af met sterke verhalen. Vier uitzendingen van elk drie uur lang brengen ze de warmte van de zorgsector je woonkamer binnen via radio en televisie.

Iedereen aan de zang

De apotheose volgt op zondag 21 maart. Vzw Dag van de Zorg roept iedereen die dag op om om 12 uur vanuit het deurgat of op het terras mee te zingen met de Noordkaap-klassieker Ik hou van u . “Alle Vlaamse beiaardiers zullen op dat moment ook de melodie spelen”, gaat Geert verder, “en in de namiddag gaan verschillende jeugdbewegingen op pad om de plaatselijke zorgorganisaties toe te zingen.” Zijn die stembanden al gesmeerd?

(Maud Vanmeerhaeghe)

Het hele programma vind je op www.dagvandezorg.be of via het gratis magazine bij de plaatselijke apotheker.