Met Welcome The Strange Paradise had The Van Jets zijn muzikale lijn definitief gevonden. Opvolger Future Primitives gaat dus op die ingeslagen weg verder. In de schrijfsels van terrorist Ted Kaczynski vond frontman Johannes Verschaeve dan weer een beladen thematiek. Het maakt van de vierde van het Oostendse viertal een spannende en aanstekelijke rit.

Was het evident dat je na Welcome To Strange Paradise eenzelfde geluid zou behouden?

Eigenlijk wel. De tour na die plaat is erg aangenaam verlopen. We amuseerden ons, en ook muzikaal voelde het juist. Nummers als Shit To Gold en Two Tides Of Ice bleven ook bij het optreden erg fris aanvoelen voor ons, en zo werden ze als vanzelf de prototypes voor de nieuwe songs. Meestal moet ik na een nieuwe plaat even zoeken waar ik heen wil, maar nu was dat vrij duidelijk. En dus klinkt Future Primitives gelijkaardig als onze vorige plaat: het is nog altijd rock, maar open genoeg dat er ook invloeden uit andere genres kunnen binnensijpelen. Hiphop bijvoorbeeld, wat me de kans gaf ook vocaal eens iets anders te doen dan gewoon zingen.

Wat trok je aan in het manifest Industrial Society And Its Future van Ted Kaczynski? Een man die als The UNA-bomber verschillende aanslagen pleegde?

Het is pittige literatuur hé. Ik heb het boek opgepikt van de koffietafel van Sebastiaan Van den Branden van Amatorski, en het boeide me meteen. Het zet de ideeën uiteen die tot zijn daden – die ik natuurlijk afkeur – leidden, maar bij mij triggerden zijn doemvoorspellingen over de instorting van de menselijke beschaving vooral cartooneske beelden van rondtrekkende bendes in een post-apocalyptische maatschappij. Dat sloot ook aan bij de muziek die we aan het maken waren, die ook een beetje brutaal klonk. Meer en meer zijn we ons er immers bewust van aan het worden dat wij met The Van Jets een echte bende zijn. We zijn geen groep muzikanten die zichzelf bij elkaar puzzelden, maar een vriendenclubje uit het middelbaar dat samenspeelt. Dat is wat uit de handen gelopen doordat we in 2004 de Rock Rally wonnen. En zo klopte alles: muziek, gevoel en tekst.

Toch lijkt het alsof je ook iets over onze maatschappij wil zeggen door net dat pamflet en aanverwante boeken als Lord Of The Flies als inspiratie te nemen.

Natuurlijk kun je Kaczynski’s geschriften als een spiegel voor onze tijd zien. Ook nu wordt er geworsteld met de industriële maatschappij, de informatie-overload en snelheid. Ik heb het daar ook moeilijk mee. Een mens kraakt onder al die druk, verdrinkt in al de producten die te koop zijn. Daar zing ik over in Readmade Wildlife, hoe we ons met de machete een weg moeten kappen door een jungle aan producten. Ik merk dat ik zelf ook van heel veel externe factoren afhankelijk ben. Het idee van zelfredzaamheid dat je in veel van dat soort apocalyptische geschriften terugvindt, trekt me dan wel aan. Het is heldhaftig om in je eigen onderhoud te kunnen voorzien. Zo’n ander bestaan is veel harder, maar je voelt dan tenminste dat je leeft. Hetzelfde met fysiek geweld. Ik wil dat niet propageren, maar een geschil met de vuisten beslechten hééft iets. Er is altijd iets frustrerends aan zuiver verbaal een geschil oplossen.

Ondertussen bestaan The Van Jets dertien jaar, en leef jij van je muziek. Heb je enig idee wat je had gedaan als dat niet was gelukt?

Ik ben filosoof van opleiding, dus misschien ging ik lessen filosofie geven. Aan onwillige pubers? Dat zou een uitdaging zijn, maar ik heb ondertussen genoeg podiumervaring opgedaan om dat aan te kunnen. Ik merk het al op familiefeesten dat ik het iets gemakkelijker heb dan anderen om een speech te geven. (matthieu van steenkiste)

Future Primitives is nu uit. The Van Jets stellen de plaat voor op 21 december in de Ancienne Belgique in Brussel.

Nu dinsdag 31 oktober spelen The Van Jets om 21u. (deuren open vanaf 20u.) een unieke release show van het nieuwe album Future Primitives in de Verbeke Foundation in Kemzeke. De avond zal helemaal verlopen in het Future Primitives-thema. Maak kans op een van de tien duotickets voor dit optreden. De winnaars worden persoonlijk verwittigd. Vul hieronder jouw gegevens in en beantwoord de wedstrijdvraag: Wat is de naam van het nieuwe album van The Van Jets?