Tijdens een spannende finale kwam de Mol na 7 weken speuren eindelijk bovengronds. De jongste mol aller tijden is ze sowieso. En misschien ook wel de beste. De 21-jarige Alina Churikova bleef tot het allerlaatste moment verwarring zaaien en heeft presentator Gilles De Coster en gans tv-kijkend Vlaanderen verbluft! Bankbediende Jolien ging uiteindelijk met een bedrag van ‘amper’ 22.835 euro naar huis. Minder dan een kwart van de in totaal bijna 100.000 euro die er te winnen viel, de laagste prijzenpot ooit.

Knap saboteurswerk, een knappe winnares en een waardige verliezend finalist.
Als Mollenvanger van De Zondag kreeg ik ze allemaal voor de microfoon en kon ze enkele vragen stellen.

Dag Jolien, proficiat met je overwinning! Hoe heb je het aangepakt?

Ik heb heel lang niet willen geloven dat Alina de mol was. Maar na elke eliminatie schreef ik alle gestelde vragen en mijn antwoorden op in mijn boekje. Zo kon ik uitrekenen, door alle overlappingen, hoeveel vragen ik op elke kandidaat had ingevuld. Naargelang er kandidaten uitvielen, was het snel duidelijk dat ik Alina best heel goed in de gaten moest houden.

Wanneer wist je wie de mol was, Jolien?

In de eerste aflevering heb ik in mijn boekje geschreven dat ik totaal nog geen idee had van mijn Mol, maar dat ik wel al 1 iemand kon afschrijven: Alina. In aflevering twee is die mening gelukkig veranderd en stond ze weer op mijn radar.

Hoe en waar gebeurde die ontmaskering voor jou?

Het is moeilijk om echt een moment te prikken, maar is was pas echt op mijn hoede toen ze Dorien en mij liet armworstelen met de reus. Zeker na het vertrek van Bruno bleef dat door mijn hoofd spoken. Vanaf dat moment heb ik redelijk wat antwoorden op haar ingezet.

Had je verwacht dat je zou winnen?

Helemaal niet. Elke eliminatie zag ik als de mijne. Maar als je elke week iemand anders ziet vertrekken, besef je wel op een bepaald moment dat je in de juiste richting kijkt.

Wat ga je met het geld doen?

Aha! Een moment dat iedereen is bijgebleven is die ene nacht in de tent boven aan de Vradeto-trappen. We hebben toen zo ontzettend gelachen. Dat wil ik graag opnieuw organiseren voor de hele groep. Gilles, die toen jammer genoeg al naar huis was, wil ik daar ook absoluut bij. En mijn collega-finalisten wil ik graag toch ook eens trakteren in The Jane. De rest komt op mijn spaarboek terecht.

Wat was de leukste opdracht?

De kofferopdracht net voor de finale vond ik heerlijk, omdat het de posities nog eens extra scherp stelde. Ook de proef met de minotaurus zat ontzettend goed in elkaar en ik herinner me dat de sfeer zo intens was. Dat blijft nazinderen.

Wat was de moeilijkste uitdaging?

Ik heb enorm veel hoogtevrees. Ik heb dus wel echt mijn grenzen moeten verleggen bij de skydive en de bungeesprong. Ik was in de finale echt bijna niet gesprongen. Je ziet de angst en de zenuwen door mijn lijf gieren. Liefst doe ik dat nooit meer van mijn leven, maar ik ben wel heel blij dat ik die angst toen heb kunnen loslaten.

Wat vond je omgeving van je deelname de voorbije weken?

Ik heb heel veel leuke berichtjes gekregen de laatste weken en dat doet deugd. Zeker in coronatijden was het elke week opnieuw een echte opsteker.

Zagen ze in jou de mol?

Ze zagen allemaal vanalles in mij. Laat me stellen dat ik al mijn vrienden enorm aan het twijfelen heb gebracht. Sorry!

Was het moeilijk om al die tijd te zwijgen? 

Neen. Maar het is wel heerlijk om dit avontuur na een half jaar te kunnen delen. Je speelt het spel en daarna leef je het ook. Tot de dag van die finale. Het is het meest intense dat ik al meegemaakt heb.

Wat is je mening over de mol en het mollenwerk?

Ik ben zoooo ontzettend trots op Alina. Tot de laatste dagen voor de finale kon ik echt moeilijk aanvaarden dat zij echt de mol was. Ik had al elke eliminatie op haar ingezet, maar nooit voluit durven gaan voor haar. Al haar reacties, haar enthousiasme en teleurstelling… Het leek zo echt. Fantastisch gespeeld.

Is het een moeilijk spel?

Het is wel echt een moelijk spel. Als kandidaat weet je nooit wat er komt. Je doet een proef en dan volgt er een update waardoor alles weer verandert. Je bent dus nooit zeker dat wat je doet je ook effectief zal helpen.

Wat zijn de beste eigenschappen/tools om dit spel te winnen?

Je moet vooral een zekere objectiviteit proberen te behouden. En je niet laten misleiden door de andere kandidaten hun mening.

Wat is je sterkte geweest?

Ik heb mijn mol-boekje heel intensief gebruikt. Vanaf de eerste test noteerde ik elk resultaat. En ik heb ook wat geluk gehad door Alina snel in het vizier te krijgen.

Wat is je zwakte geweest?

Ik heb me toch soms laten misleiden door andere kandidaten. Bart was daar fantastisch goed in. Tot net voor de finale heeft hij nog alles uit de kast gehaald om mij er van te proberen overtuigen dat hij de mol was. Ik ben ook altijd eerlijk geweest over mijn verdenkingen tegen alle andere kandidaten. Het heeft me gelukkig geen windeieren gelegd, maar achteraf gezien, had ik dat misschien niet moeten doen.

Heb je zelf ook hier en daar gemold?

Niet echt. Maar bij de autoproef geraakte effectief niet in neutraal, en dat maakte me handig verdacht. Bij het diner met de mol, hield ik absoluut geen rekening met de groepspot. Ik wou zo veel mogelijk voordelen verzamelen. Het eerste moment was de bankroet jammer, maar door niets te zeggen aan mijn medekandidaten over wat er gebeurd was, had ik wel een voordeel.

Wat heb je onderschat?

Ik had het toch moeilijk met de controle loslaten. Je weet van niets en moet dat aanvaarden. En het is eigenlijk ook echt niet gemakkelijk om niemand te vertrouwen.

Hoe heb je je in België voorbereid op je deelname?

Ik heb de afleveringen allemaal terug bekeken om de acties van de mol te bekijken en ik heb ook 1 seizoen van Wie Is De Mol van Nederland bekeken. Om eens een seizoen te zien waarvan ik nog geen idee had wie de mol was.

Ik kijk al 4 jaar vol bewondering naar De Mol. Ik hou van spelletjes en uitdagingen en het kriebelde telkens zooo hard om dat ook te mogen doen. Uiteraard had ik toen nooit durven denken dat ik effectief geselecteerd zou worden.

Heb je nog een boodschap voor de mol?

Ik bewonder de mol van dit jaar. Hoe ze alles gespeeld en volgehouden heeft. Tot op de laatste minuut. Fantastisch gedaan. Ik ben zo blij dat ik deel mocht uitmaken van deze groep en dat ik net deze mol heb mogen ontmaskeren. Het was een eer.

Voor de andere kandidaten?

Tot zo snel mogelijk! Ik wil weten hoe het met iedereen gaat, hoe iedereen dit beleefd heeft!

Wat verwacht je van de toekomst?

Ik hoop vooral dat we contact kunnen houden met de kandidaten. Voor de rest kijk ik ook uit naar de dag waarop ik naar de winkel kan gaan zonder me bekeken te voelen (lacht).

Bedankt voor dit interview, Jolien. En nogmaals proficiat!

Wil je weten hoe de mol zelf het avontuur heeft beleefd, klik dan hier.

Wil je weten hoe verliezend finalist Bart zich voelde, klik dan hier