(foto Instagram @assita_kanko)

De Zondag trekt ten strijde tegen de verzuring en reikt daarom elke week een pluim uit. Niet zagen, maar liefde vragen. Of toch zoiets. De pluim van deze week is voor Assita Kanko, politica voor MR.

Een opiniestuk lezen van Assita Kanko is steevast een verademing. Zo ook donderdag in De Standaard. Het stuk droeg de titel ‘Koehandel op de kap van de vrouw’ en handelde over de toetreding van Saoedi-Arabië tot de Vrouwenrechtencommissie van de Verenigde Naties. Voor wie het niet zou weten: vrouwen zijn tweederangsburgers in Saoedi-Arabië. U mag dat letterlijk nemen. Die toetreding gebeurde na een stemming. Vijf Europese landen stemde pro, onder andere België. Saoedi-Arabië mag voortaan dus mee adviezen geven over vrouwenrechten wereldwijd.

Ik citeer Kanko. “Vijf EU-landen, die zo laf waren een stem uit te brengen tégen de vrouw? Ik beschuldig hen van verraad tegenover alle vrouwen die onder religieus fanatisme te lijden hebben. Ik beschuldig hen van verraad tegenover het werelddeel dat ze horen te verdedigen en dat zo veel inspanningen levert om zijn waarden, of wat ervan rest, te verdedigen – waarden die meer dan ooit onder druk staan. Ik beschuldig hen van lafheid, aangezien ze niet eens de moed hadden hun verraad open en bloot te plegen. Ik beschuldig hen van medeplichtigheid. Want zoals een gezegde luidt: ‘Het ergste is niet het kwaad van de slechteriken, wel de stilte van de goede mensen.’ In dit geval hebben de ‘goeden’ niet alleen gezwegen, wat op zich al misdadig is, ze zijn gewoon medeverantwoordelijk.

De nagel op de kop. Hoef je weinig aan toe te voegen. Of misschien nog dit. Dat het triest is hoe minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, nota bene een partijgenoot van Kanko, aan het zwalpen gaat om niet te moeten zeggen: ik ben fout. Of hoe een paling overleeft in vuil water. Dat ook Alexander De Croo die toetreding leek goed te keuren, is mogelijk nog onbegrijpelijker. Diverse bronnen vertellen mij dat vrouwenrechten voor hem wél een oprechte bekommernis zijn. Deze pluim is voor Kanko, al zal een schrale troost zijn. Straks adviseert Saoedi-Arabië mee over haar rechten en die van alle vrouwen wereldwijd.