In het Vlaamse landschap liggen heel wat kastelen verscholen. Sommige zijn in privé-handen, andere werden omgebouwd tot een horecazaak. De leukste zijn deze waar je jezelf een jonkvrouw of ridder kunt wanen. Een selectie.

Waar is dat feestje? In het feestkasteel!

Het kasteel van Horst staat er al sinds de middeleeuwen en raakte wijd en zijd bekend als het ‘feestkasteel’ toen de adelijke Maria-Anna Van den Tympel er in de 17de eeuw kwam wonen. Maria-Anna was een echt fuifbeest, en onder haar impuls groeide de plek uit tot een waar ‘lusthof’ voor de Leuvense stadsadel. Tijdens een bezoek krijg je een audiogids, voor families werd er een heus familieparcours uitgestippeld waarbij kinderen tal van leuke opdrachten moeten uitvoeren.

Beautiful end of the day #kasteelvanhorst #mototrip

A photo posted by ʝσкє вσσи (@jokeboon) on

De echte middeleeuwen

Het kasteel van Beersel is een waterburcht en één van de weinige middeleeuwse kastelen die nog zo goed bewaard zijn. Het ziet er nog net zo uit als tegen het einde van de 15de eeuw en werd nooit tot lustslot verbouwd. Wie er een bezoekje brengt, ervaart meteen hoe het was om te leven in een middeleeuws, versterkt kasteel.

En het kasteel is natuurlijk bekend van het Suske & Wiske stripverhaal ‘De schat van Beersel’.

De wondere wereld van ridder Arthur

In het piepkleine dorpje Wulveringem, dicht bij Veurne, vind je één van de best bewaarde geheimen in de Westhoek: het kasteel Beauvoorde. Het kasteel dateert uit 12de eeuw maar in 1975 kreeg de excentrieke edelman Arthur Merghelynck het gebouw in handen. “Laten we de boel eens grondig herschikken”, moet hij gedacht hebben en hij liet het kasteel restaureren… in een 17de-eeuwse stijl, zowel buiten als binnen. Hij propte het vol met echte en nep 17de-eeuwse meubels en andere curiositeiten. Ook liet hij een prachtig Frans-Engels kasteelpark aanleggen waarin het heerlijk picknicken is. Een bezoekje aan het kasteel van Arthur komt trouwens met heel wat leuke extra’s: parkspelen, picknickbenodigdheden, mp3-wandelingen…toppertje!

#beauvoorde #castle #belgium

A photo posted by Claire (@claire.in.wonderland) on

Het kunstige kasteel

Het kasteel van Gaasbeek werd in de 13de eeuw gebouwd en door de laatste eigenares, markiezin Arconati Visconti, grondig verbouwd. Ze richtte het kasteel in als privé-museum voor haar indrukwekkende kunstcollectie. Het kasteel was in die tijd ook een centrum waar geleerden en kunstenaars elkaar ontmoetten. En vandaag is het kasteel van Gaasbeek nog steeds heel erg op artistiek. Behalve het bezoeken van het kasteel zelf, kun je er heel wat uren spenderen aan de indrukwekkende tentoonstellingen die er georganiseerd worden.

Mooi weer en wat aandacht: Koning Pauw is in zijn nopjes! @kasteelGaasbeek

A photo posted by Kasteel van Gaasbeek (@kasteelvangaasbeek) on

www.kasteelvanhorst.bewww.toerismebeersel.be www.kasteelbeauvoorde.bewww.kasteelvangaasbeek.be