Misschien vind je het nog wat vroeg om nu al aan de lenteschoonmaak te denken, maar goed voorbereid is half gewonnen. Met onderstaand stappenplan hoeft de grote schoonmaak in elk geval geen moeilijke opgave te zijn.

Stap 1: een goede voorbereiding

Voor je aan de grote schoonmaak begint, is het belangrijk om eens te checken of al je poetsmateriaal nog up-to-date is. Zijn er misschien borstels aan vernieuwing toe? Heb je voldoende schoonmaakproducten in huis? Zorg er eerst voor dat je ‘gereedschap’ in goede staat is en dat je alles hebt. Niets zo vervelend als een werkje halverwege te moeten staken omdat je plots ‘technisch werkloos’ bent.

Stel ook een realistische planning op: sommige ruimtes kun je echt niet tot in de puntjes schoonmaken op één dag!

Stap 2: de slaapkamers

In principe werk je bij een grote schoonmaak altijd van boven naar beneden. Zijn de slaapkamers boven gelegen, dan begin je je schoonmaakronde dus eerst hier. Ruim eerst alle rommel op en gooi weg wat je niet meer nodig hebt.

Ruim vervolgens je kleerkast(en) op. Haal ook je lente- en zomerkleren boven; zijn er bepaalde kledingstukken die hersteld/schoongemaakt moeten worden, dan kun je deze meteen even apart leggen.

Zijn de kasten netjes? Dan maak je de rest van de kamer schoon: stofzuigen, de ramen lappen, stof verwijderen… Ook de plaatsen waar je tijdens een gewone poetsbeurt nauwelijks aan toe komt – zoals de lampen of achter of bovenop de kasten – verdienen nu extra aandacht.

Draai de matras om en stofzuig ze. Stop je donsdekens ook eens in de wasmachine.

Stap 3: de badkamer

Haal je badkamermeubel leeg en gooi alles weg wat je niet meer gebruikt of vervallen is. Maak alles proper, ook de muren en de plintjes. Let ook op kalkaanslag op kranen: nu is een goed moment om deze aan te pakken. Ontstop ook even het doucheputje.

Stap 4: de keuken

Haal je kasten leeg en gooi alles weg wat over datum is of wat je niet meer gebruikt. Reinig zowel de buitenkant als de binnenkant van de kastjes. Indien mogelijk werk je best kastje per kastje. Zo staat je keuken niet vol met rommel. Reinig de oven en magnetron.

Maak ook de koelkast grondig schoon, zowel de binnen- als de buitenkant. Gooi uiteraard ook alles weg wat over datum is.

Maak je afwasmachine proper en laat deze eens leeg draaien op het hoogste programma, zo verwijder je troep die anders in de machine blijft hangen. Maak eventueel ook de filter van de afvoer leeg.

Vergeet ook niet de roosters van de dampkap eens goed te reinigen.

Stap 5: de woonkamer

Net zoals bij alle andere ruimtes haal je eerst weg wat je niet meer nodig hebt of ergens anders thuis hoort. Vervolgens ga je de kamer schoonmaken. Je doet dit best met de klok mee, zo werk je systematischer en sla je niets over.

Indien nodig laat je ook het tapijt eens reinigen. Vergeet ook de muren niet af te stoffen en de achterkant van eventuele kaders aan de muur even schoon te maken. Ga gewoon grondig te werk!

Stap 6: alle andere ruimtes

Het toilet, de hall, de trap… Ook de kleinere ruimtes pak je eens goed aan. Het goede nieuws is: omdat het hier kleinere ruimtes beteft, zal je er ook vlugger klaar mee zijn!

Stap 7: de kelder en/of garage

Beschik je over een kelder of garage? Ook deze moet nu en dan eens goed uitgemest en schoongemaakt worden. Geen leuke klus maar heb moed: de woongedeeltjes van je huis zijn al proper, de grote schoonmaak is bijna voorbij!