Van vlekken uit kleding halen tot nare geurtjes vermijden: baking soda is een echt wondermiddel. (foto Stefanie Faveere)

Baking soda: een wondermiddel uit je kast

Natriumbicarbonaat, zuiveringszout, baking soda of maagzout: waarschijnlijk heb je het wel al eens horen passeren. Het is een natuurlijk rijsmiddel en een onderdeel van bakpoeder, maar ook een echt wondermiddel. Onze fit- en gezondexperte Claudia Van Avermaet geeft enkele handige tips voor dit wondermiddeltje.

Problemen met je huid? Baking soda kan helpen bij verschillende huidproblemen. Voeg een kopje baking soda aan je badwater toe. Het doodt alle bacteriën die stinkende luchtjes veroorzaken en het helpt ook bij jeuk. Het zorgt eveneens voor het zuur-base evenwicht van je lichaam. Opgelet: dit is niet voor dagelijks gebruik, doe dit enkel als je echt last hebt. Je kan ook een dikke pasta maken van baking soda en water en dit op specifieke plekken aanbrengen, bijvoorbeeld op insectenbeten of eventueel zonnebrand.

Het werkt als natuurlijk mondwater. Verschillende oudere studies suggereren dat baking soda kan helpen om aften te verzachten. Maak de mondspoeling door een ½ theelepel baking soda te mengen een glas lauw water en spoel je mond eenmaal per dag. Het is niet zo dat de mondbacteriën verlagen, maar het verhoogt wel de PH in je mond. Deze hogere PH kan dan weer de groei van bacteriën afremmen.

Je kan het ook gebruiken als natuurlijke en gifvrije deodorant. Omdat het de omgeving van de oksels minder zuur maakt, waardoor de bacteriën het zweet minder kunnen afbreken. Hierdoor zal ook je zweetgeur verminderen. Je kunt het uitproberen door wat poeder onder je oksel te strooien en/of te mengen met kokosolie.

Weg met nare geuren in je koelkast. Baking soda neutraliseert immers de geuren. Plaats gewoon een bakje baking soda in je koelkast. Je kan het ook gebruiken als natuurlijk luchtverfrisser in je huis. Meng het hiervoor eventueel met je favoriete essentiële olie.

Heb je net als ik sporters met witte sokken, dan weet je dat die na een sportsessie helemaal bruin zijn. Dan is baking soda een goedkoop en natuurlijk middel om de sokken weer witter en schoner te krijgen. Wanneer je het zuiveringszout oplost in water, ontstaat er een chemische reactie met de zuren in de vlekken. Voeg ongeveer een halve kop aan je normaal wasmiddel toe om je kleding terug witter te maken.

Zelf je crèmedeodorant maken

Dit heb je nodig: 6 el kokosolie, 4 el maïzena, 4 el baking soda, 3 el amandelolie en een paar druppeltjes etherische olie (lavendel) voor een lekker geurtje.

Smelt de kokosolie in je pan. Meng er de baking soda en maïzena onder. Doe er ook de andere ingrediënten bij. Roer goed door.

Giet in een glazen potje en laat opstijven.

Gebruik op kamertemperatuur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier