Het leuke aan bloembollen is dat je ze eender waar kunt planten. (foto Angelo)

Bloembollen planten: deze tips en tricks van Angelo Dorny zorgen voor een prachtige lentetuin

Het is herfst. En hoewel ik met weemoed terugkijk naar de zomer die we nooit echt hebben gehad, is het belangrijk om alweer vooruit te kijken. Als je in het voorjaar wil genieten van bloembollen zoals tulpen, narcissen, krokussen of blauwe druifjes, dan is het belangrijk om ze dit najaar in de grond te steken. Hoe? Dat komt je hier te weten!

Het leuke aan bloembollen is dat je ze eender waar kunt planten. Je kunt ze een plekje geven in de border, tussen struiken, heesters en vaste planten, maar je kunt ze ook in de pluktuin of zelfs in potten en bakken planten. Aan jou de keuze. Het hangt vooral af wat je ervan verwacht. Wil je enkel kunnen plukken, dan is de pluktuin een goed idee. Moeten ze je border van kleur en textuur voorzien, dan kun je ze uiteraard beter daarin zetten. Of misschien wil je ze dicht bij huis of heb je alleen een terras of balkon waar je ze kunt neerzetten. In dat geval zijn potten of bakken en zelfs een zinken teil of emmer een zeer goed idee.

Bloembollen in een pot

Sinds jaar en dag plant ik bloembollen in een pot. De laatste jaren is daar een uit de hand gelopen collectie van zinken kuipen en emmers bij gekomen en krijgen ze ook daarin een mooie plek. Het grote voordeel van bloembollen is dat ze niet diep wortels vormen en dus ook in een schaal of klein bakje geplant kunnen worden. Je bent geen liters potgrond kwijt en het is zo makkelijk en toegankelijk, dat je het ook op je terras of balkon in de stad kunt doen. Ik kan ze niet meer wegdenken. Op elke tafel of in elk hoekje in de tuin staat wel iets te wachten tot het weer beter weer wordt.

Wil je straks genieten van een prachtige lentetuin, dan schiet je best nu al in actie. (foto Angelo)
Wil je straks genieten van een prachtige lentetuin, dan schiet je best nu al in actie. (foto Angelo) © Angelo

“Tulpenbollen steek je beter pas vanaf midden oktober in de grond”

Hoe plant je ze?

Iedereen kan bloembollen planten, want veel houdt het klusje niet in. Gat maken, bol erin en klaar. Maar er zijn toch een aantal aandachtspunten waarop je moet letten. Zo plant je de bol 2 tot 3 keer zo diep als hij groot is. Het is geen exacte wetenschap, maar je wil wel dat hij diep genoeg zit, zodat hij straks stevig vastzit. Het is vanzelfsprekend dat een tulp of narcis daardoor veel dieper moet dan een iris of krokus.

In de border kun je bloembollen makkelijk planten – ook wel poten genoemd – met een bollenplanter. Zo kun je gericht kiezen waar het gat moet komen en hoe diep dat ongeveer moet zijn. Zeer handig gereedschap, dat je in staat stelt om snel en efficiënt te werken. Ook als je in een pot plant, respecteer je beter de plantdiepte. Vul de pot met potgrond, stop er de bollen in en werk de bovenste laag af met viooltjes.

Belangrijk: bollen zoals tulpen en narcissen houden niet van natte voeten. Dan kunnen ze namelijk schimmelen en rotten. Om dat te voorkomen, kun je in de border wat compost en zand onder werken, terwijl dat in een pot makkelijk op te lossen is door eerst wat hydrokorrels toe te voegen en daarna pas je potgrond erbovenop te doen.

Tot wanneer kun je bollen planten?

Voorjaarsbloeiende bloembollen kunnen van september tot eind december worden geplant. Met uitzondering van tulpen, die je beter pas vanaf midden oktober in de grond stopt. Hoe later je ze plant, hoe kleiner de kans op botrytis tulipae, een gevaarlijke schimmel die je bollen aantast wanneer de grond te warm is.

Volg mij op Instagram via @Angelo_Dorny voor meer tuintips.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier