© Getty Images

Mindful genieten in je tuin

Planten en bomen brengen rust, en je hoeft helemaal niet naar de andere kant van de wereld te reizen om ervan te genieten. Psychologe Sarah Van Pelt legt uit waarom groen je zoveel goed kan doen.

Ontprikkelen

Psychologe Sarah Van Pelt: ‘Een tuin en erin werken is ideaal om te ontprikkelen en opnieuw te aarden. In de natuur zijn en ermee connecteren haalt je weer terug naar het hier en nu. Even naar het groen kijken, vogels spotten of met je handen in de aarde wroeten, het helpt om uit ons denken en analyseren te komen. Je mag de kracht van dat “aarden” niet onderschatten, dat zorgt voor een diepere connectie met jezelf. Binnen mijn psychotherapie­sessies zet ik soms, voor mensen die daarvoor openstaan, creatieve methodieken in, zoals wandeltherapie of kleien. Dat kan helpen om uit ons denken en analyseren te komen, naar een meer ontspannen en creatieve geest.’

Je moet het maar eens proberen, ‘s ochtends voor het werk met blote voeten door het gras wandelen

Mijn tuin, mijn rust

Tuinaannemer.be liet een onderzoek doen naar het effect van een tuin op je gemoed. Voor maar liefst acht op de tien Belgen is het duidelijk: hun tuin brengt rust. Ze geven aan dat hij zelfs een positieve invloed heeft op hun mentale gezondheid. Het is niet alleen het erin werken, alleen al het zien van de tuin geeft een gevoel van kalmte. Meer dan de helft van de ondervraagden overweegt om de tuin extra aan te pakken om dat gevoel nog te vergroten.

Relaxen maar!

Het zonnetje in huis: de OceanBox brengt buiten binnen en verspreidt rustgevende geluiden die typerend zijn voor het strand en de zee – € 49 – Relaxound.

Tijd voor tuin

De meeste ondervraagden beamen: het is vooral ’s avonds dat zij genieten van hun tuin. Ook de middag scoort goed. Psychologe Sarah Van Pelt is dan weer fan van je tuin opzoeken in de ochtend. Zij zegt daarover: ‘Je moet het echt eens proberen: 
’s ochtends voor het werk met blote voeten door het gras wandelen. Voor mij is het een ideale manier om zonder stress aan de dag te beginnen. Maar een tuin brengt natuurlijk ook op andere manieren rust. De connectie met de natuur scherpt je zintuigen en prikkelt je geest. Geen wonder dat boswandelingen, vogels spotten en mindfulness in het groen steeds populairder worden. Wie een tuin heeft, kan simpelweg al genieten en ontspannen door naar het groen te kijken. Maar ook een voederplek voor vogels creëren doet wonderen, net als relaxen op het terras. Contact maken met de rust van je tuin bevordert het mentale welzijn.’

Een prachtig boek met prachtige tuinen om bij weg te dromen. Juliet Roberts, Outdoor interiors– € 69 – Lannoo.

Meer sfeer

Planten en bomen zorgen voor rust, dat is zeker, maar een tuin biedt op nog meer manieren tegenwind aan ons drukke leven. De natuurgeluiden, genieten van een boek in de zithoek van het terras, een barbecue organiseren met vrienden, met je handen in de moestuin wroeten: geen betere manieren om je stress te reduceren. Een paar tips om nog meer te ontspannen:


* Hou het opgeruimd: net als in huis kan een rommelige tuin voor onrust zorgen.


* Maak het je gemakkelijk: een hangmat, schommelstoel of zitzak: het maakt niet uit wat het is, als jij er maar comfortabel in zit.

Sitting Point Outdoor Zitzak – € 239,99 – home24.be


* Creëer sfeer: maak een zithoekje dat echt aanvoelt als een loungeruimte, gooi er ­genoeg kussens in, hang sfeervolle lampjes op voor ’s avonds…

© Deze Rope-lamp laadt in 2 tot 3 uur op en brandt dan ongeveer 10 tot 26 uur, al naargelang de sterkte – € 349 – Blomus.


* Leg je gsm aan de kant: probeer écht te connecteren met het groen en even te ontsnappen aan je mails/Instagram/de familiegroepschat.

Barbecue Nestor in cortenstaal – € 799 – Barbecook.


* Verzamel spullen die je doen denken aan reizen, of nog beter: breng ze mee van op vakantie. Een felgekleurd tafel­laken, een set mooie glazen of een ­originele keramieken schaal geven je ­Belgische tafel meteen vakantiegevoel.

Geen tuin? 
Geen zorgen!

Ook als je geen tuin hebt met metershoge bomen, kan je genieten van de voordelen van een groene omgeving. Ga zoveel mogelijk naar het park en zie het als een verlengde van je huis, waar je bij mooi weer kan eten, een boek lezen, of gewoon wat rusten op het gras. Planten in huis zorgen ook voor een positieve mood en het ­effect van een moestuin kan je ook in het klein creëren. Een minikruidentuintje zorgt er ook al voor dat je met je handen in het zand gaat en geeft je op die manier ook dat ontspannende effect. Verder kan je eens bekijken of je verticaal kan werken: hangplanten en verticale plantenbakken nemen weinig plaats in en brengen toch veel groen op je balkon of terras.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier