Zo blijven je bloemen langer vers
De pluktuin draait op volle toeren. En dat mag wel, want wat een uitdagend tuinjaar is het al geweest. Om zo lang mogelijk te genieten van je plukbloemen, eenmaal ze in een vaas staan, is het belangrijk om rekening te houden met enkele factoren, weet onze tuinexpert Angelo Dorny.
Zo zet je geplukte bloemen beter meteen in een emmer met water, en niet in een mandje om feeërieke foto’s te maken. De stelen instant hydrateren komt het vaasleven ten goede. Ververs het water in de vaas het liefst dagelijks of om de twee dagen en voeg een druppel bleekwater toe, dat voorkomt algengroei en bacteriën die de houdbaarheid van je bloemen in gevaar kunnen brengen. Een beetje suiker toevoegen zorgt voor voeding, waardoor je bloemen langer vers blijven. Zet de vaas niet in de zon, of in de buurt van een zuidgericht raam. Het spreekt voor zich dat de bloemen daardoor sneller zullen verleppen. Knip, tijdens het verversen van het water, de stelen van je bloemen een beetje bij. Een centimeter eraf knippen is meer dan voldoende, zo maak je het oppervlak waarlangs het water wordt opgenomen weer open.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier