Kleur is oh zo belangrijk, en oh zo leuk om mee te spelen. Kleuren met elkaar matchen en de juiste combinaties vinden, is een kwestie van oefenen en uitproberen. (foto's The Fresh Light)

Mix en match als een pro met de tips van onze woonexperte Kelly Claessens

Het kiezen van de juiste materialen, kleuren en texturen is een van de meest bepalende aspecten van je interieur. Maar hoe doe je dat nu juist? Ik deel graag enkele van mijn tips voor mixen en matchen als een pro!

Allereerst: begin met een moodboard! Deze tool wordt ook door professionele interieurontwerpers en stylisten gebruikt. Een moodboard is een collage van inspirerende beelden, materialen, kleuren en texturen, die samen een bepaald gevoel en sfeer creëren. Het is niet alleen handig voor jezelf om een duidelijk beeld te krijgen van wat je wilt, maar het is ook het perfecte hulpmiddel om anderen mee te nemen in je ontwerpproces. Je kunt een digitaal moodboard maken, bijvoorbeeld op Pinterest. Maar het handigst is een fysiek moodboard, bestaande uit materiaal- en kleurstalen die je samenbrengt op een schilderscanvas.

“Maak een moodboard bestaande uit materiaal- en kleurstalen die je samenbrengt op een schilderscanvas”

Of je nu kiest voor een digitale of fysieke versie, neem het mee wanneer je naar winkels gaat. Zo kun je ervoor zorgen dat je beslissingen passen bij je visie en kun je altijd controleren of een stof, verf of materiaal past bij je andere keuzes.

Materialen

Het combineren van verschillende materialen is makkelijker dan je denkt. Verzamel voorbeelden van materialen die je mooi vindt en kies welke de hoofdrol spelen in je interieur. Veel materialen werken goed samen en zien er zelfs beter uit als ze gecombineerd worden! Zoek naar materialen die elkaar versterken, bijvoorbeeld hetzelfde materiaal in verschillende tinten of afwerkingen.

Kleur

Oh zo belangrijk, en oh zo leuk om mee te spelen! Kleuren met elkaar matchen en de juiste combinaties vinden, is een kwestie van oefenen en uitproberen. Je kan hiervoor de 60/30/10 regel gaan toepassen: Begin met 60 procent van je ruimte te vullen met een dominante kleur. Dit is je hoofdkleur en gebruik je voor grote oppervlakken zoals muren en grote meubels. Vervolgens voeg je diepte toe door 30 procent van je ruimte in te richten met een secundaire kleur. Deze subtielere tint gebruik je voor meubels, gordijnen en tapijten. Ten slotte breng je de ruimte tot leven met de laatste 10 procent door accentkleuren toe te voegen. Denk aan accessoires, kussens, en andere kleine items.

Patronen

Een patroon (of meer!) toevoegen kan de look echt veranderen. Een hele muur met een gedurfd behang of gewoon een paar bedrukte kussens: patronen voegen leven en persoonlijkheid toe. De sleutel tot het combineren van verschillende patronen? Zoek naar prints die toch een paar dingen gemeen hebben. Houd je patronen in hetzelfde kleurenschema, of werk met een thema – allemaal strepen, verschillende stippen, bloemenprints, … – om een samenhangende look te creëren.

Texturen

Het gebruiken van verschillende texturen voegt echt de finishing touch toe aan elke ruimte. Texturen voegen diepte en warmte toe en kunnen echt de toon zetten. De makkelijkste manier om met texturen te spelen is door stoffen en textiel toe te voegen. Een gestoffeerde sofa, gordijnen, tapijten, maar ook kleinere items zoals plaids en kussens kunnen veel karakter toevoegen.

Succes!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier