Alles oogt wat mooier wanneer je je woning in de zomer te koop zet. © Getty Images/iStockphoto

Tips van de expert: 5 redenen waarom het interessant is om in de zomer je woning of appartement te koop te zetten

Een huis of appartement verkopen kan het hele jaar door, maar sommigen lijken de zomerperiode links te laten liggen. Jammer, want deze tijd van het jaar is misschien een uitgelezen moment om een koper te vinden. De experten van Immovlan.be zien 5 redenen waarom de zomer een ideale verkoopperiode kan zijn.

1. Je vermijdt de drukkere periode

Heel wat mensen zien de lente als de ideale periode om een huis te koop te zetten … met als gevolg dat vastgoedkantoren en potentiële kopers dan bestookt worden met nieuwe panden. Dat betekent dat het in die periode extra druk is op de vastgoedmarkt en sommige mensen door het bos de bomen niet meer zien. Het aanbod van nieuwe panden die te koop gezet worden, is in de zomer beperkter, waardoor jouw woning dan misschien wel extra opvalt. Daarnaast hebben potentiële kopers meer tijd om te zoeken.

2. Je woning oogt op zijn best

De zon die door de ramen schijnt en alles laat baden in een warme gloed, doet de advertentiefoto’s en ook de realiteit bij een bezoek een stuk uitnodigender ogen. Maar ook de tuin – met een strak gemaaid gazon, bloemperken in volle bloei en weelderige bomen die zorgen voor een extra streepje groen en extra contrast dankzij een spel van schaduw en zon – oogt aantrekkelijker. Het kan potentiële kopers doen dromen. Bovendien is de lenteschoonmaak bij veel mensen een jaarlijkse traditie. Huizen ogen in de zomer weer fris, opgeruimd en proper, zonder al te veel extra inspanningen.

3. Feel good-factor

De zomerperiode zorgt bij velen voor een positieve vibe. Na de winterkoude en de aanhoudende regen in de lente is het eindelijk tijd om echt te genieten. Een huisbezichtiging is dan ook veel aangenamer in de zomer, wanneer de kans op mooi weer een stuk groter is. De dagen zijn ook langer, wat betekent dat mensen in de zomer vaak meer tijd hebben om de buurt te gaan verkennen en er de leuke plekjes te leren ontdekken, en ook om effectief huizen te gaan bezichtigen. Speel in op die zomerse vibe met een leuke aankleding van je woning en vooral ook je tuin, die tiptop in orde en uitnodigend moet zijn. Niets doet de gemiddelde Vlaming immers meer watertanden dan het vooruitzicht van lange zomeravonden en barbecues met vrienden.

4. Geen verhuis in de warmste periode

Als je je woning in de zomer verkoopt, wil dat zeggen dat de effectieve ondertekening van de akte enkele maanden later gebeurt. Dat betekent dat je de woning tegen het najaar leeg kan maken en dat de koper tegen die periode zijn intrek kan nemen. Op die manier vermijd je de grootste zomerhitte. Verhuizen in de zomer kan leuk lijken, maar zware fysieke inspanningen bij stevige buitentemperaturen zijn geen pretje.

5. Je spaart geld uit

Met wat geluk geraakt je woning snel verkocht en vermijd je daardoor een aantal kosten later op het jaar. Stookkosten in de winter bijvoorbeeld, en dan vooral tijdens de koude maanden aan het begin van het volgende jaar. Want hoewel je er niet woont, is het niet aan te raden om een huis lang onverwarmd te laten. En gezien de energieprijzen in stijgende lijn gaan, kan de rekening oplopen, ook al moet je natuurlijk niet overdrijven en mag de thermostaat gerust een aantal graden lager. Daarnaast vallen er aan het begin van het jaar heel wat rekeningen in de bus: de roerende voorheffing, de afvalbelasting, verzekeringen, … Een aantal van die kosten kan je wel gedeeltelijk doorrekenen aan de nieuwe eigenaar (al moet je ze dan wel voorschieten), maar anderen zijn forfaitair.

Je woning verkopen doe je natuurlijk wanneer dat jou het best uitkomt, maar er is geen enkele reden om de zomer te vermijden. Het kan immers zorgen voor een snellere verkoop aan een betere prijs, met ook een aantal praktische voordelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier