Vanaf morgen trekt de ‘Foute Maand’ op Qmusic een fantastische eindspurt, met de start van de Foute 528 en op 26 juni de allereerste Foute Party in Quarantaine. “De Foute Maand is meer dan ooit nodig”, weet Qmusic-dj Maarten Vancoillie. “Haast alle andere leuke jaarlijkse afspraken zijn weggevallen, maar deze blijft staan.”

Liefhebbers van ‘foute’ muziek worden al bijna drie weken lang op hun wenken bediend door Qmusic en het absolute orgelpunt – de jaarlijkse Foute Party – komt stilaan in het vizier. “Het is natuurlijk jammer dat die Foute Party dit keer niet kan doorgaan in Flanders Expo. Dat feest is altijd enorm kicken en is voor ons en voor de luisteraars het startschot van de zomer. Maar vreemd genoeg is radio maken in deze tijden ook wel leuker. We hebben nu bijvoorbeeld geen concurrentie van een groot voetbaltoernooi. Waarmee ik niet wil zeggen dat het wegvallen van het EK tof is. Ik vind dat verschrikkelijk, ik mis de Rode Duivels. Maar je voelt wel dat de Foute Maand als vaste jaarlijkse afspraak belangrijker wordt, omdat zoveel andere leuke dingen wegvallen.”

Voor de Foute Party hebben jullie een oplossing gevonden.
Klopt, wij organiseren de Foute Party in Quarantaine. We brengen de sfeer van het jaarlijkse feest in Flanders Expo nu naar de huiskamers en zullen ervoor zorgen dat die ervaring van thuis vieren dit keer nog leuker wordt. Wij hebben de Carré afgehuurd, waar artiesten langs zullen komen en dj’s hun sets zullen spelen. We streamen dat dan op vrijdagavond rechtstreeks naar de mensen thuis. In plaats van 14.000 gelukkigen kan dit jaar dus heel Vlaanderen meefeesten. Uiteraard vind ik het altijd fijn om de mensen voor me te zien dansen in Flanders Expo, maar dit is het best mogelijke alternatief.

Vanaf morgen begint de Foute 528. Welke plaat mag daarin zeker niet ontbreken?
Ik ben een grote fan van Daddy DJ. Ik heb dat altijd al een tof en grappig nummer gevonden. Ik ben nu zelf al een tijdje dj en daddy en heb van mijn vriendin zelfs een T-shirt gekregen waarop Daddy DJ staat. Ik hoop dus dat dat nummer hoog eindigt.

Als dj is het toch bijzonder jammer dat zoveel zomerse evenementen zijn weggevallen. Hoe frustrerend is dat?
Dat is heel vervelend. Voor een dj is er niks leukers dan de zomer, met al die openluchtfeesten en festivals. Ik had ook best een drukke zomer voor de boeg. Samen met Dorothee (Dauwe, red.) vorm ik het dj-duo Dorothee Vegas & Like Maarten, dat mensen heel tof vinden en dat vlot geboekt wordt. Al die optredens vallen nu weg. Ook financieel is dat een opdoffer. Anderzijds, dit is een ongeziene crisis en ik heb dan ook alle begrip voor de coronaregels. Deze zomer zal ik dus iets meer thuiszitten en wat meer vakantie vieren.

Qmusic heeft ook altijd grootse zomerplannen, met elk jaar een Q-Beach House in Oostende. Ook daar heeft corona roet in het eten gegooid.
In plaats van een Q-Beach House hebben we deze zomer de Q-Hotspot, eveneens in Oostende, in het Maria Hendrikapark. We staan dus niet meer op het strand, omdat we die plek willen vrijhouden voor zonnekloppers. De Q-Hotspot staat nu dus iets dieper in Oostende. Die stad is al een hele tijd ons tweede verblijf en dat wilden we ook deze zomer aanhouden. Aan de Q-Hotspot zullen er elke dinsdag Movie Nights zijn en elke vrijdag gaan we met verschillende topartiesten voor een echt muzikaal zomergevoel met liveoptredens.

Hoe zit het met jouw eigen vakantie? Ben jij iemand die graag naar verre oorden reist?
Ik hoef niet per se naar de andere kant van de wereld en dat zal deze zomer dan ook zeker niet gebeuren. Ik hou eigenlijk meer van dichtbijvakanties, omdat ik ook niet graag lang in de auto zit. Rijden naar het zuiden van Frankrijk is eigenlijk niks voor mij. Ik ga liever naar Zeeland bijvoorbeeld. Dat ligt op nog geen uur rijden en is toch een heel andere wereld. Een staycation in eigen land? Ik vind het toch wel belangrijk om de landsgrens over te steken, of op z’n minst de taalgrens.

Je bent vader van twee kleine kinderen. Hoe heb jij de lockdown beleefd? Heerlijk, al die tijd samen met de kinderen of werd je er ook wel gek van af en toe?
Ik geloof heel erg in het idee dat een kind wordt opgevoed door een heel dorp. Ik vind het belangrijk dat er naast ouders ook grootouders zijn die een rol spelen, buren die een keertje iets zeggen tegen de kinderen, een schooljuffrouw die mijn zoon iets leert. En dat dorp heb ik wel gemist. Mijn kinderen misten dat zelf ook. Ik merk wel dat de wereld nu een stuk rustiger is. Normaal gezien is zo’n kleuterschool heel intens, heel lawaaierig, met veel gestreste ouders en kinderen. Nu moet ik met andere ouders aanschuiven om mijn zoontje in het klaslokaal af te zetten. Voor mijn zoon is dat veel aangenamer, voor mij ook trouwens. Ik probeer dus wel het positieve te zien van wat er aan de hand is.

Straks, in september, werk je precies 10 jaar voor Qmusic. Hoe blik je terug op dat decennium?
Een enorm interessante periode. Wel eentje waarin de files een stuk langer zijn geworden (lacht). Ik vind het nu ook een veel boeiendere periode om radio te maken dan tien jaar geleden. Er is wel meer concurrentie van bijvoorbeeld Spotify, podcasts en digitale zenders, maar dat vind ik enkel leuk. Dat houdt radiomakers scherp om nog beter hun best te doen. Het is bovendien fantastisch wat er op vlak van technologie allemaal mogelijk is tegenwoordig. Je kunt een klein mengpaneeltje aansluiten op je iPad en je bent vertrokken. Ik heb zelf een klein studiootje thuis van waaruit ik tijdelijk radio maakte toen ik in quarantaine ging. Ik schrok ervan dat dat zo makkelijk ging. Vroeger had je miljoenen nodig om een radiostation te financieren, nu kun je heel makkelijk en voor weinig geld radio of podcasts maken.

Hoe zie je de komende tien jaar verlopen?
Mensen zullen altijd nood hebben aan goede radio, daar ben ik van overtuigd. Ik denk dat audio nog veel belangrijker gaat worden dan video de komende tien jaar. Je kunt namelijk van alles anders doen terwijl je audio consumeert. En ik zal ook altijd wel audio blijven maken. Radio heeft de kracht van het rechtstreekse: nu gebeurt het, nu moet je luisteren.

De Foute Party in Quarantaine vindt plaats op vrijdag 26 juni vanaf 20 uur. Je zal deze party kunnen volgen op de radio, Qmusic.be, de Q-app, Kanaal 39 van Telenet en HLN.be.