TV-icoon, muzikant en vanaf morgen weer radiomaker Marcel Vanthilt: “Ik verheug me op een zomer in Antwerpen en in Oostende”

963

De festivalzomer mag dan wel in het water vallen, een festivalsfeertje hangt wel nog in de lucht. Of toch voor de luisteraars van de digitale radiozender Willy, waar Marcel Vanthilt morgen zijn opwachting maakt. In Rock Willy deelt hij dagelijks anekdotes van legendarische festivaledities en draait hij muziek van bands die er deze zomer hadden moeten spelen.

Op een terras aan het pleintje voor de Voetgangerstunnel in Antwerpen zit mijn gesprekspartner Marcel Vanthilt niet alleen netjes klaar op het afgesproken uur, hij heeft ook zijn ontbijt al half verorberd. Honger, verklaart hij. En dus volgt eerst een korte fotoshoot, daarna pas het gesprek. Over zijn nieuwe job als digitale radiomaker, over legendarische festivalzomers, over vier decennia durende carrières, lockdowns en vakantieplannen. Marcel heeft er overduidelijk zin in. “In een entertainmentindustrie die zo snel verandert en steeds weer verjongt, sta ik er na veertig jaar nog steeds. Ik ben heel blij dat ik nog meedraai.”

Je bent vanaf morgen dagelijks te horen op Willy, negen weken lang. Hoe is dat zo gekomen?

Toen Willy werd opgestart, in het najaar van 2019, vond ik dat meteen een prima radiostation: stevige rockmuziek, niet te veel geleuter en als er dan al wordt geleuterd, is het interessant geleuter. Een tijd geleden heb ik zelf naar Willy gemaild. Dag Willy, ik vind u leuk, mag ik geen radioprogramma’s komen maken, vroeg ik. Ik stelde een programma voor over de festivalzomer van 2020. Er mogen nu dan wel geen festivals plaatsvinden, de affiches van veel festivals waren wel al klaar. Honderden bands zouden deze zomer naar Vlaanderen afzakken om er te spelen. Muziek van die bands draaien we in Rock Willy, aangevuld met muziek van bands die op legendarische edities in het verleden stonden. Op Willy gaan de festivals dus wel gewoon door. Zet de radio in de tuin, steek de barbecue aan en je hebt je eigen festival. We beginnen morgen met Rock Werchter van dit jaar, aangevuld met de affiche van 1978, mijn eerste Rock Werchter. Ik heb er heel veel zin in, dit voelt toch aan als een soort jongensdroom die uitkomt.

Je hebt toch al eerder radio gemaakt, voor StuBru en Radio 1.

Klopt, maar Willy voelt toch een beetje aan als een piratenradio. Wat rebels en nonchalant, met heel veel goede pop- en rockmuziek. Ik leer nu trouwens ook de techniek van het radio maken, want op Studio Brussel en Radio 1 werkte ik altijd met een technicus. Nu doe ik alles zelf. Ik hoop dan ook dat mijn carrière bij Willy langer duurt dan deze negen weken. Willy vult een gat in de markt en daar wil ik deel van uitmaken.

Je programma zit ook vol anekdotes en verhalen van legendarische festivaledities. Wat is voor jou zo’n onvergetelijk moment en dus een uitstekende anekdote?

Dan denk ik meteen aan het festival Seaside in De Panne in 1985, waar ik overigens niet zelf moest optreden maar wel presenteerde. Herman Schueremans regelde toen de bands en op een gegeven moment kwam hij op me af met de vraag hoe snel ik Arbeid Adelt! kon optrommelen. Een Britse band was tegengehouden aan de grens en moest dus afzeggen. Toevallig stond Dani Klein toen op de weide tweedehandskledij te verkopen, samen met haar lief Willy Willy. Maar Jan en Pierre, de ene woonde in Brussel, de andere in Bilzen, moesten er ook bij zijn. Ik heb hen meteen gebeld vanuit een soort werfcabine, maar ze namen niet op. We hebben Radio 2 toen gecontacteerd met de vraag of ze een oproep wilden lanceren. En toevallig zaten Jan en Pierre allebei in hun tuin te werken, met Radio 2 op de achtergrond. Uiteindelijk hebben we hier nog de pannen van het dak gespeeld. Bart Peeters, die daar ook toevallig aanwezig was, stelde voor om de presentatie van het festival van me over te nemen. Hij is toen in mijn kleren het podium opgestapt, tot grote verbazing van het publiek. (lacht)

Hoe was het eigenlijk met je eigen festivalzomer gesteld? Heb je veel optredens zien wegvallen door corona?

Dat valt wel mee. Mijn laatste plaat is twee jaar geleden uitgekomen en daar heb ik in 2018 en 2019 wel wat mee getoerd. Ik had wel een aantal optredens in het kader van een project van het Jenevermuseum in Hasselt, die nu zijn verschoven naar het najaar. Dus voor mij is het nog niet zo’n financiële ramp, zoals dat wel het geval is voor geluid- en lichttechnici. Die mensen verdienen het gros van hun jaarinkomen in de zomer. Dat valt nu volledig weg. Ik kan nu tenminste nog voor de radio werken. Daar heb ik ook wel naar moeten zoeken. Televisieplannen zijn er ook nog wel, niet heel concreet, maar er liggen wel wat voorstellen bij productiehuizen. Alleen duurt dat altijd erg lang voordat er iets goedgekeurd wordt, zeker bij de VRT. Nieuws en sport zijn daar de grote slokop van het budget, voor entertainment blijft er steeds minder over. Maar wakker lig ik daar niet van. Ik mag blij zijn dat ik na 40 jaar in de entertainmentindustrie nog steeds actief ben. Mocht er nog een tv-programma voor mij uit de bus komen, dan moet dat vooral zonder stress verlopen. Oh, ik bedenk nu ineens dat ik wel nog een talkshow ga maken, maar niet voor een tv-netwerk, wel voor Toerisme Oostende. Dat wordt een online talkshow van telkens 20 minuten lang waarin ik mensen met een band met Oostende interview, zoals Barbara Sarafian, Rik Verheye, Dagny Ros Asmundsdottir en Sandra Bekkari. Hotel Marcel zal dat heten.

Hoe zit het met je eigen vakantieplannen? Blijf jij in eigen land deze zomer?

Deze zomer doe ik het wat rustiger aan. Vorig jaar had ik gespaard voor een trip naar de Verenigde Staten met mijn twee zonen. Drie weken lang zijn we toen door de States getrokken, van New York tot San Francisco, Las Vegas en Los Angeles. Deze zomer blijf ik in België. Ik verheug met op vakantie in Antwerpen en in Oostende. Ik ga volop genieten van de terrasjes en restaurantjes hier en aan zee. Door de lockdown, waarin ik ontzettend veel in eigen stad ben gaan wandelen, heb ik genoten van Antwerpen. Die rust in ’t Stad, ik vond het heerlijk. De Kaaien beginnen ook stilaan helemaal gerenoveerd te geraken en zitten nu elke dag vol. Ook in de buurt van het Red Star Line Museum is er een mooi nieuw parkje. Ik blijf dus met veel plezier hier.

Rock Willy, vanaf 29 juni van maandag tot donderdag tussen 16 en 17 uur op Willy (te beluisteren via de website willy.radio of DAB+).

De online talkshow Hotel Marcel is vanaf 29 juni elke maandag om 20.30 uur te bekijken via de Facebook- en Instagram-pagina van Visit Oostende.