‘Meow the Jewels’: een plaat vol kattengejank

228

Het internet is ondenkbaar geworden zonder katten, maar nu dringen de haarballen ook de popmuziek binnen. Run the Jewels, het coolste hiphop-duo van het moment, heeft een remix-album gemaakt dat volstaat met kattengejank. De Beach Boys hebben hun ‘Pet Sounds’, Run the Jewels gaan voor cat sounds…

Het duo ‘Run the Jewels’ bestaat uit Killer Mike, een rapper uit de ‘dirty South’ die vroeger al samenwerkte met OutKast. De andere helft is El-P, echte naam Jaime Meline, een producer die enkel een grote naam is in hiphop-middens. Hij producete Mike’s heerlijke album ‘RAP Music’, en hierna besloten de twee om samen te werken. Het resultaat was de eerste ‘Run the Jewels’ (2013), en het werd meteen duidelijk dat Killer Mike + El-P een dodelijke combinatie was: “Killer Mike and El-P/fuck bois know the combination ain’t healthy”, blaast Mike op ‘Job well done’, één van de bommen op dat debuut.
Run the Jewels werkt omdat dat de twee het typische hiphop-borstgeklop combineren met geniale lyrics, die vaak ser

El-P en Killer Mike: op dit moment de meest dodelijke hiphop-combo.
El-P en Killer Mike: op dit moment de meest dodelijke hiphop-combo.

Het vervolg, ‘Run the Jewels 2’, wist vorig jaar zelfs heel wat ‘album van het jaar’ titels in de wacht te slepen. El-P kreeg dan het geniale idee om een remix-versie te maken… vol kattengejank. Iedere track wordt onder handen genomen door een bekende naam, zoals Geoff Barrow van Portishead, 3D van Massive Attack of Dan the Automator. Zelfs Snoop Dogg komt even piepen. Een deel van  opbrengst van het album gaat volledig naar slachtoffers van politiegeweld (waaronder de families van Eric Garner and Mike Brown).

Het coole aan Run the Jewels is dat Killer Mike en El-P met crowdfunding werken. Via Kickstarter zamelen ze het geld voor de plaat bijeen, en je kan de mp3’s gewoon gratis downloaden of streamen via hun officiële website. Of je beluistert alles via YouTube:

‘Meow the Jewels’ is een leuk experiment, maar geef ons toch maar de originele plaat… en die ervoor. Ook die kan je gewoon gratis beluisteren.

Waarschuwing: voor het eerst naar Run the Jewels luisteren kan een verslavend effect hebben

Run the Jewels 2 (2014)

Run the Jewels (2013)

Single: Oh my Darling don’t Cry

Onze reactie toen we dit voor het eerst hoorden:

mind-blown