(foto belga)

De Zondag trekt ten strijde tegen de verzuring en reikt daarom elke week een pluim uit. Niet zagen, maar liefde vragen. Of toch zoiets. De pluim van deze week is voor Meryame Kitir.

Complimentendag vandaag. En dan kan een pluim niet uitblijven. Ik heb getwijfeld voor wie. Er is Andries Gryffroy, Vlaams parlementslid voor N-VA. Heeft een plan klaar dat de jaarlijkse energiefactuur met 115 euro kan verlagen. Niet iedereen is het eens met de haalbaarheid. Maar alleen al de ernstige oefening, geen roeptoeterij, verdient een pluim. Want dit brengt een debat op gang. De energiefactuur is de voorbije jaren stevig de hoogte ingeschoten. En dat blijft maar duren. Ook deze maand weer. Allerhande taksen en heffingen. Dat weegt zwaar op de portefeuille van veel mensen. Het is goed dat er politici zijn die dat minstens inzien.

Er is Meryame Kitir, federaal parlementslid voor SP.A. In een open brief op haar Facebookpagina wenst ze de kersverse staatssecretaris Zuhal Demir veel succes. Opvallend, want Demir ligt net zwaar onder vuur voor haar uitspraken over Unia, het voormalige centrum voor gelijke kansen. Go with the flow en de nieuwe excellentie een stevige verbale klap verkopen ware makkelijker. Maar neen, ook voor Kitir geen roeptoeterij. Ze looft de nieuwe staatssecretaris zelfs. “Ik heb je koppigheid wel eens vervloekt, maar nog vaker bewonderd.” Of: “Als staatssecretaris is je missie heel helder: de armoede doen dalen, de gelijke kansen doen stijgen. Van mij krijg je het voordeel van de twijfel.” Uitspraken die in linkse kringen, waar Demir niet bepaald goed ligt, waarschijnlijk op het gefrons van wenkbrauwen botsen. Van mij krijgt zij de pluim, omdat complimenten over partijgrenzen heen al eens moeten kunnen. En al zeker op Complimentendag. Vandaar. Mijn excuses, meneer Gryffroy. Van harte, mevrouw Kitir!