Met de release van The Mummy reanimeerde filmstudio Universal haar monsterlijke horrorverleden. In de remake van de klassieker uit 1932 krijgt Tom Cruise het aan de stok met de eerste vrouwelijke Mummy ooit, prinses Ahmanet, gespeeld door de Frans-Algerijnse actrice Sofia Boutella. “Zes uur in de make-upstoel elke ochtend, dat was de grootste uitdaging.”

Sinds de allereerste versie van The Mummy in 1932 – met Boris Karloff als mummie – heeft een hele reeks remakes, spin-offs en vervolgfilms het levenslicht gezien. Maar nooit eerder kroop een vrouw in de huid van The Mummy. Die eer is nu weggelegd voor Sofia Boutella, die voordat ze actrice werd danseres was voor Madonna, Rihanna en Michael Jackson. Haar grote doorbraak in de filmindustrie kwam drie jaar geleden, met de komische actiefilm Kingsman: The Secret Service. En nu windt ze in The Mummy Tom Cruise rond haar vinger.

Wat trok je zo aan in deze rol?

Toen ik het script voor de eerste keer las, was ik eigenlijk bang om een monster te spelen. Omdat ik vreesde dat de rol nog lange tijd aan me zou plakken. Ik keek eigenlijk ook op tegen dat uitgebreide make-upproces. Toch trok de rol me wel aan, omdat een vrouw voor het eerst de kans krijgt om deze rol te spelen. En als je dan kijkt naar Ahmanet, naar haar achtergrond, dan zie je een sterke vrouwenrol. En ineens besefte ik dat dit de beste opportuniteit ooit was. Plots was ik niet bang meer.

Dit is niet de eerste remake van The Mummy. Waarom blijft dat thema zo boeiend?

Het oude Egypte is gewoonweg fascinerend. Egyptische mythologie is fascinerend. En mummies, die je in het British Museum in Londen of in het Louvre in Parijs kunt bewonderen, zijn dat ook. Iets dat zo’n lange tijd en in zo’n goede staat bewaard is gebleven, dat is toch fantastisch. En stel je voor dat zo’n mummie – op het moment dat je er naar staart – zijn of haar ogen opent…

Hoe was het om samen te werken met Tom Cruise?

Tom was ongelooflijk. Hij heeft zoveel passie voor zijn werk, en zoveel kennis over films en acteren. Hij bekommert zich echt om zijn films. En wat leuk is voor zijn collega-acteurs: hij deelt zijn kennis heel graag met de rest. Ik vond het geweldig om met hem samen te werken.

Dus je was niet geïntimideerd?

Nee, maar ik vond het wel spannend. Ik wilde hem dolgraag ontmoeten. En toen dat net gebeurd was, nam hij me mee op helikoptertocht om een filmlocatie te gaan bekijken. Wat later, op mijn verjaardag, deed hij dat nog eens. Tom is echt de coolste.

Wat was jouw grootste uitdaging voor deze film?

Ik denk de make-up. Zes uur in de make-upstoel elke ochtend! Maar tegelijkertijd had ik het ook niet anders gewild. Dit hele proces was een perfecte manier om in mijn rol te kruipen. Alleen al de manier waarop mensen naar me keken met al die make-up op, veranderde mijn gedrag en houding. (Sebastiaan Bedaux)

The Mummy is nu uit op dvd en blu-ray.

Wil je kans maken op een van de 10 dvd’s die Universal wegschenkt? Vul hieronder jouw gegevens in en beantwoord de wedstrijdvraag: Wie is de tegenspeler van Sofia Boutella in The Mummy? Deelnemen kan tot en met woensdag 1 november.