Het wordt een traditie, want net als de voorbije jaren komt de Music Show Scotland met een aangepaste show, op zaterdag 18 november, terug naar het Antwerpse Sportpaleis. Engelsman en cabaretier Nigel Williams ging alvast een kijkt achter de schermen nemen én kan de show iedereen warm aanbevelen.

Wie Music Show Scotland niet kent, moet daar dringend verandering in brengen. “Als je vraagt aan mensen wat ze zo bijzonder vinden aan onze show, dan blijkt dat ze vooral komen voor de totaalbeleving. Wij zijn inderdaad veel meer dan een massa doedelzakken. Bij ons krijg je een liveband, tapdansers, stersolisten en een uniek klank- en lichtspektakel, dat we gebouwd hebben rond een indrukwekkend kasteel dat we zelf opbouwen”, zegt Hans Beerten, die de Music Show Scotland bedacht in 2006.

“Ik weet nog goed dat we onze eerste show deden in de lokale sporthal van Borkulo. Heel kleinschalig zijn we begonnen en we hebben voor die eerste show gratis tickets uitgedeeld, en de mensen gevraagd om te komen kijken. Een jaar later hadden we een paar voorstellingen die uitverkocht waren. Nu, elf jaar later, touren we in gans Europa met dit gezelschap, spelen we in uitverkochte arena’s en staan we op plekken waar we vroeger alleen maar van konden dromen: Ahoy Rotterdam, Sportpaleis Antwerpen, Denemarken, Duitsland, noem maar op. We doen alles zelf, werken nog steeds met vrijwilligers en wat wij meemaken is met geen woorden te beschrijven. Het overstijgt onze stoutste dromen.”

 

Stand-up comedian Nigel Williams is alvast fan. Hij bracht dan ook een bezoekje aan de backstage van de Music Show Scotland in het Duitse Krefeld, een paar weken geleden. “Hans Beerten, oprichter en bedenker van de show, nodigde mij uit om als Britse Belg kennis te komen maken met zijn internationale muziekshow die draait om de Schotse cultuur. Met enig voorbehoud ging ik kijken, maar eenmaal backstage was ik gecharmeerd door de warme, familiale sfeer die er hangt bij de meer dan 300 vrijwilligers. Mensen die in hun vrije tijd genieten van samen muziek te maken, te tapdansen, doedelzak te spelen, of een ander instrument. Ongelofelijk hoe straf dit verhaal in elkaar zit. Ik had ogen te kort. Ik ben nog altijd onder de indruk, maar ik begrijp heel goed waarom de ganse wereld komt kijken naar de shows en de stadions en arena’s vollopen voor dit warme, charmante gezelschap.”

Nigel Williams ondernam ook een poging om doedelzak te spelen. “Het is een kunst om goed op een zak te blazen en te duwen zodat er geluid uitkomt”, zegt hij al lachend. “Ik heb wat tips en advies gekregen van Ian, de Pipe Major en choreograaf. Het voelt raar aan om als Brit te spelen op een instrument dat je associeert met de Schotse cultuur. Nét vanuit dat grote respect voor elkaars cultuur, heb ik vriendelijk bedankt toen ze mij voorstelden om foto’s te maken in een kilt. Ik denk dat als mijn landgenoten het zien, dat ze mij killen en mijn leven is me nog steeds veel waard”, zegt hij lachend.

 

Music Show Scotland komt op 18 november naar het Antwerpse Sporptaleis en op 20 januari naar Vorst Nationaal. Reserveer nu je tickets op www.teleticketservice.com