Wat een uitzonderlijk eindejaar voor topartiest Rob de Nijs! Zijn nieuwe plaat wordt vol enthousiasme onthaald, over een paar weken speelt hij voor de allerlaatste keer in de Lotto Arena en op tweede kerstdag viert de Nederlandse zanger zijn 75ste verjaardag. “Maar wees gerust: ik stop niet met zingen. Zolang mijn gezondheid het toelaat, blijf ik doorgaan.”

Sebastiaan Bedaux 

Op tweede kerstdag wordt hij 75, maar omdat het tijdens de feestdagen niet zo handig is, viert Rob de Nijs bij ons al op zaterdag 9 december zijn verjaardag. Net als bij zijn 70ste verjaardag trekt hij opnieuw naar de Antwerpse Lotto Arena. Dit keer doet hij dat met een nieuwe cd ‘Niet voor het laatst’, die eind oktober verscheen. Opmerkelijk is dat er tussen de twaalf nummers op die cd ook twee duetten staan met z’n zoon Robbert. Het is bovendien het album waarop de ooit zo vruchtbare samenwerking met ex-vrouw Belinda Meuldijk als tekstschrijfster nieuw leven is ingeblazen. “Het is een album waarop ik kwetsbaarder durf te zijn dan ooit tevoren”, zegt de zanger daar zelf over. “Eerlijk en openhartig. Ik kom dichterbij dan ooit.”

Ben jij zoals een goede wijn: beter met de jaren?
(lacht) Ik hou alleszins van een goede wijn. Maar ik denk wel dat het zo werkt, ja. Hoe meer je hebt meegemaakt, hoe beter je de dingen kent waar je over zingt. Dat is toch wel erg belangrijk om zo’n gevoel over te brengen naar de harten van andere mensen. Wat je op latere leeftijd zingt, is bijna altijd beter dan toen je begon.

Wil dat ook zeggen dat ‘Niet voor het laatst’ je beste werk ooit is?
Het behoort alleszins tot de betere albums die ik gemaakt heb, om het maar bescheiden te zeggen. Ikzelf heb er alleszins een heel prettig gevoel bij, net als alle artiesten die eraan meegewerkt hebben.

Hoe was het om opnieuw met je ex-vrouw samen te werken?
Ik verkondigde het al een paar jaar, maar nu is het ook effectief gebeurd. Ze heeft zeven van de twaalf nummers voor haar rekening genomen en heeft dus een groot aandeel in het album. Dat maakt het voor mij niet alleen persoonlijk, maar ook heel bijzonder. Net als de bijdrage van Robbert, mijn zoon, die meegezongen heeft. Hij zingt een paar stukken die over ons gaan. Ik ben echt heel trots op hem. Andersom ook wel, al zegt hij dat bijna nooit. Of toch niet als ik erbij ben. (lacht)

Je speelt over een kleine maand in de Lotto Arena. Komen daar ook de grootste hits aan bod?
Uiteraard, de grootste hits vergeten we nooit. Ik heb het één keer in mijn carrière gepresteerd om Malle Babbe niet te zingen en dat is me bijna fataal geworden. (lacht) Mijn fans willen een aantal nummers simpelweg altijd horen. Wie ben ik om hen dat te onthouden? Het wordt alleszins een groot muziekfeest met strijkers en blazers in de Lotto Arena. En daarmee sluit ik meteen het tijdperk van stadionconcerten en arena’s af. Spelen in zo’n Lotto Arena is fantastisch, maar zo’n concert organiseren vergt heel veel tijd en energie. Tijd en energie die ik de komende jaren liever aan familie en vrienden besteed.

Je wordt binnenkort 75. Hoe lang ga je nog door?
Ik heb geen plannen om ermee op te houden, maar op een gegeven moment is het natuurlijk wel gedaan. Ik hoop dat dat moment nog wat op zich laat wachten.

Hoe zal je die bijzondere verjaardag vieren?
Met intimi. Heel klein dus. Het hele gezelschap moet in de huiskamer passen. (lacht)

Het nieuwe album van Rob de Nijs ‘Niet voor het laatst’ – ligt sinds kort in de winkelrekken. Tickets voor zijn concert in de Lotto Arena op 9 december via www.teleticketservice.com