Er is leven na Breaking Bad en Mad Men: dit zijn de nieuwe tv-toppers

586

Een tijd geleden viel het doek over Breaking Bad en Mad Men, enkele fantastische tv-reeksen die jaren top-entertainment leverden. Maar op verschillende zenders staan de opvolgers al klaar. Hier zijn enkele reeksen die je meteen aan je ‘binge’ lijst mag toevoegen…

Fargo

FARGO -- Pictured: (l-r) Kirsten Dunst as Peggy Blumquist, Jesse Plemons as Ed Blumquist. CR: Chris Large/FX
Kirsten Dunst en Jesse Plemons als het koppel Peggy en Ed Blomquist. Plemons ken je misschien nog uit het laatste seizoen van Breaking Bad… maar hij is heel wat kilo’s zwaarder voor deze rol.

Eigenlijk hadden we het in dit artikel al over Fargo, maar we mogen vals spelen omdat het tweede seizoen – nu al – legendarisch goed is. Showrunner Noah Hawley overtreft zichzelf op ieder vlak. De shots van de weidse sneeuwvlaktes zijn kunstwerken, de personages zijn nog interessanter dan het eerste seizoen en ook het morbide gevoel voor humor is terug. Iedere aflevering kruipt in de kleren, en blijft nog lang door je hoofd spoken. Je kan Fargo streamen op Netflix, en als je houdt van steengoede real crime, doe je dat best zo snel mogelijk. Seizoen 1 is al fantastisch, maar seizoen 2… Tja, dat hoort thuis in dit lijstje:

2006: The Wire seizoen 4.
2008: The Shield seizoen 7.
2011: Breaking Bad seizoen 4.
2015: Fargo seizoen 2.

Mr Robot

maxresdefault
Rami Malek ziet er een beetje uit als een vermoeide kameleon, maar is zeer overtuigend als gestoorde hacker.

Jong talent Rami Malek speelt in Mr Robot de geniale hacker Elliott, die van zijn leven een grote warboel heeft gemaakt. Volg je even mee? Hij hackt iedereen die hij kent (zelfs zijn psychiater) en leert zo hun diepste geheimen, is verslaafd aan morfine, heeft een saaie baan bij een internet beveiligingsbedrijf, en gaat soms in een hoekje huilen van de eenzaamheid. Dit zielig hoopje mens probeert nu met een select team übernerds (onder leiding van Mr Robot himself, Christian Slater) het grote bedrijf E Corp te hacken. Hoe dit afloopt, zie je in het eerste seizoen. Door zijn creepy uiterlijk is Malek de geknipte persoon om de schizofrene en krankzinnige Elliott te spelen. Wij kijken al uit naar seizoen 2!

Halt and Catch Fire

Scoot McNairy as Gordon Clark, Mackenzie Davis as Cameron Howe and Lee Pace as Joe MacMillan - Halt and Catch Fire _ Season 1, Gallery - Photo Credit: James Minchin III/AMC
Scoot McNairy speelt in ‘Halt’ de geniale Gordon Clark, Mackenzie Davis is het jonge programmeertalent Cameron en Lee Pace is de ‘suit’ Joe MacMillan, die bijna alles kan verkopen.

Het is echt Revenge of the Nerds in tv-land, want ook AMC’s Halt and Catch Fire zoekt inspiratie in technologie. Hier gaan we echter terug in de tijd, naar de vroege jaren 80, toen de pc-race volop woedde. IBM en Apple waren geduchte concurrenten in die strijd, en in HaCF volg je het fictieve Cardiff Electric, die door een geslepen move van ex-IBM’er Joe MacMillan plots in dit gevecht wordt meegesleept. ‘Halt’ begint als een soort van Mad Men-wannabe, maar krijgt gaandeweg een eigen smoel. Dit vooral in het tweede seizoen, waar de focus ligt op de geboorte van online gamen op de Commodore 64.

The Knick

Clive Own speelt een getalenteerde dokter die in slechte omstandigheden mirakels moet verrichten.
Clive Own speelt een getalenteerde dokter die in slechte omstandigheden mirakels moet verrichten.

Een tijd geleden kondigde regisseur Steven Soderbergh aan dat hij geen films meer wilde maken, maar zich volledig op de tv-wereld zou storten. Dat is nu een goede zet gebleken, want zijn eerste HBO-reeks ‘The Knick’ is al meteen een schot in de roos. Je volgt chirurg John Thackeray (Clive Owen) die zich in de vroege jaren 1900 moet bewijzen in het trieste New Yorkse ziekenhuis The Knickerbocker. Het concept van The Knick is nogal cliché en eigenlijk het zoveelste ziekenhuisdrama, maar Soderberghs regiekunsten maken er iets heel speciaals van. Deze shots zou je vroeger in de meest ambitieuze films zien, maar nu bewijst Soderbergh dat er ook plaats is voor echte cinema op je tv.