Vijf speurtochten in open lucht: Sherlock Holmes achterna

Geocachers speuren tot in de verste uithoeken van elk natuurgebied op zoek naar aanwijzingen. Het is een machtig leuke manier om een landschap te ontdekken. Er bestaan, zeker sinds corona, heel veel soorten zoektochten in Vlaanderen. We zoeken er enkele op.

1. Oost-Vlaanderen – Red de wereld

Het Fort van Steendorp maakt deel uit van de Fortengordel van Antwerpen. Het bakstenen fort werd eind 19de eeuw gebouwd en was op dat moment het duurste fort ooit in ons land. De ruïne en zijn omgeving is nu een natuurgebied waar je mooie wandelingen kan maken. Over de buitenste omwalling loopt een wandelpad. TeemVR ontwikkelde hier twee outdoor escape games. Met ‘Operation Mindfall’ moet je de wereld redden van besmet grondwater. De ‘Magic Portal’ is een spel dat ook geschikt is voor kinderen vanaf 8 jaar.

www.teemvr.be

2. Vlaams-Brabant – Vroeger en nu

Op de Erfgoedapp zitten verschillende spelen en zoektochten verspreid over Vlaanderen. Zo heb je de fotozoektocht naar Zoutleeuws erfgoed. In het vroegere havenstadje aan de Kleine Gete worden de beschermde gebouwen in het centrum tegen het licht gehouden. De app toont aan dat de verschillende eigenaren doorheen de geschiedenis er telkens kleine herstellingen aan uitvoerden, meedrijvend op de toen heersende bouwtrends.

www.erfgoedapp.be

3. West-Vlaanderen – Ideaal voor kinderen

De gezinszoektochten met het figuurtje Blob brengen je op de allercharmantste groene plekjes van de Leiestreek. Ondertussen werden er al dertien zoektochten gemaakt, de folders zijn gratis te downloaden of te verkrijgen bij de toeristische diensten. Een mooie is die in het Park Mariënstede in Dadizele. Jij, Blob en Bartje de bakkersjongen gaan er op zoek naar de verdwenen pompeschitterstaarten ( een onuitspreekbaar woord voor niet-West-Vlamingen ). De wandeling is 2 kilometer lang en geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

www.toerisme-leiestreek.be/blob

4. Antwerpen – Avonturenpad in het bos

De Kempense Heuvelrug in Kasterlee lijkt op een slapende reus. Aanleiding voor de Kempense gemeente om er een aantal tot de verbeelding sprekende speurtochten op los te laten. Het TrekJanPad is een leuk wandelavontuur (3,5 km) voor kinderen tussen 7 en 12 jaar. De wandeling is bewegwijzerd. Langs zeven audiozuilen krijg je het verhaal van de ondeugende TrekJan te horen, telkens aangevuld met een toffe opdracht. Parking aan de Kabouterberg.

www.visitkasterlee.be

5. Limburg – Iemand een Van Eyck gezien?

In Kloosterbempden in Maaseik loopt nog tot volgende week zondag een Van Eyck-tentoonstelling. In het pop-upmuseum staan reproducties van alle bekende werken van Van Eyck op ware grootte. In de marge van het Van Eyck-feestjaar in 2021 werd ook een speurtocht ontwikkeld. Samen met je team van 4 tot 10 personen en een politie-inspecteur ga je op zoek naar een verloren gewaand Van Eyck-werk in de vermoedelijke geboortestad van de meester.

www.visitmaaseik.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier