Visite in openlucht: vijf musea voor zonnige dagen

De meeste musea hebben een dak boven hun hoofd. Toch zijn er ook toonaangevende instellingen die liever in openlucht hun bezoekers ontvangen. Denk maar aan het Middelheimmuseum of het Klankenbos. Wij zoeken er nog enkele op. Vergeet niet te reserveren.

1. Kippen als kunst

De vroegere dierentuin van Zwartberg in Genk is nu een steeds evoluerend kunstproject van kunstenaar Koen Vanmechelen. Labiomista is een park (24 ha) waar je langs kunstwerken en installaties stapt. Je vindt in het park verschillende soorten lama’s, emoes, dromedarissen, alpaca’s en nandoes.

www.labiomista.be

2. Gigantische verzameling

We zien de Verbeke Foundation in Kemzeke in verschillende tv-programma’s opduiken. Ook op onze Instagramfeed zien we meer ‘vrienden’ op wandel tussen de gigantische verzameling kunst. Hoog tijd dat we ook eens naar dit museum trekken. Vaak verblijven hier artiesten in residentie waardoor je het ontstaan van nieuwe installaties live kunt meemaken.

www.verbekefoundation.com

3. Oase in de stad

Abstract kunstenaar Felix De Boeck werd ook wel de schilder-boer genoemd. Hij woonde in een geklasseerde 18de-eeuwse hoeve in Drogenbos met rondom een domein van 5 hectare. Tijdens een bezoek aan FeliXart kan je vrij rondwandelen tussen zijn kruiden- en moestuintjes, een hoogstamboomgaard en aansluitend een natuurdomein die de natuurlijke toegangspoort vormt tot de Zennevallei. Binnen in het museum wordt de historische en hedendaagse avant-gardekunst belicht.

www.felixart.org

4. Blik op de Noordzee

Provinciedomein Raversyde in Oostende bevat twee openluchtmusea. Enerzijds heb je ‘Anno 1465’ waar het vissersdorp Walraversijde werd (her)opgericht. Anderzijds heb je er de Atlantikwall. Het was prins Karel, na de Tweede Wereldoorlog vijf jaar lang regent van België, die ervoor heeft gezorgd dat de bunkers op zijn domein beschermd werden. Je wandelt er van bunker naar bunker waarbij je een glimp krijgt van de leefomstandigheden van de soldaten die hier nodeloos op de geallieerde vijand wachtten.

www.raversyde.be

5. Boeie!

De Mercator, die nu in Oostende voor anker ligt, was tot begin jaren 60 een opleidingsschip voor matrozen. De zogenaamde Boeienweide aan het Frederik Van Eedenplein op Linkeroever was een plek waar de matrozen de verschillende boeien leerden kennen. De weide is gebleven, net als de meeste boeien, ankers en het occasionele kanon. Het vrij toegankelijke openluchtmuseum Boeienweide is het vertrekpunt van de Scheldelandwandelroute.

www.havenland.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier