Staat je date straks onverwacht voor je deur en heb je geen tijd gehad om te poetsen? Of heb je net telefoontje gekregen dat je (schoon)ouders binnen een kwartier eens binnenspringen? Met deze tips lijkt het net alsof je lekker lang hebt staan zwoegen om je huis te poetsen, terwijl je er maar 10 minuutjes voor nodig had!

Smiling excited young housewife havig fun with vacuum cleaner
(foto istock)

1. Investeer in een rommelmand of -koffer

De eerste gouden tip: investeer in een degelijke mand of koffer waar je gemakkelijk alle rommel kan inzwieren. Liefst een exemplaar mét deksel en zonder gaatjes! Alles wat in huis ligt rond te slingeren, kieper je gewoon in je rommelmand.

2. Zorg voor lege oppervlakken

Gouden regel: zorg dat alle oppervlakken leeg zijn: de eettafel, salontafel, keukeneiland, dressoir, … Gooi alle rondslingerende papieren in de schuif, zet de vuile vaat in de vaatwas en gooi alle overige spullen die je niet direct nodig hebt in … de rommelmand! Zorg ook dat er geen vuile keukenhanddoeken rondslingeren.

3. Doe slim het stof af

Niet veel tijd? Stof dan enkel de grootste objecten af, zoals je tafel, kast en je televisiemeubel.  Ga je de gasten ontvangen in de living? Zet je dan even in de zetel en kijk waar je stof ziet liggen, pak die plaatsen snel even aan met een vochtige doek.

4. Stofzuig de belangrijkste plaatsen

Je hebt geen tijd om je hele woning te stofzuigen, maar focus je op de inkom (zodat de gasten direct een nette indruk krijgen) en de plaats waar je de gasten straks zal ontvangen.

5. Toilet check

Check snel even of de badkamer of het toilet proper is. Gooi je natte handdoeken in een andere kamer en veeg snel even de lavabo en spiegel schoon. Heb je een douchegordijn, doe het dicht! Gooi alle rondslingerende spullen in de kast. Check ook nog even het toilet.

6. Netjes in de zetel

Zorg dat je zetels er netjes uitzien: schud alle kussens op en vouw je dekens op. Een rondslingerend dekentje verraadt dat je daarnet niet gepoetst hebt maar languit in de zetel lag te chillen.

7. Frisse geur

Zet de ramen open en geef je woning een zalig fris geurtje met interieurparfum.

Laat de gasten maar komen!