Rani De Coninck: “Ik wilde nooit in een hokje gestopt worden. Missie geslaagd”

899

Het enige voordeel aan een drukke avondspits is de aanstekelijke lach van Rani De Coninck die door de autospeakers echoot en de ellende op weg enigszins verzacht. De sympathieke radiopresentatrice heeft het naar haar zin bij Joe, de zender die morgen zijn tiende verjaardag viert. “Van maandag tot vrijdag is de radiostudio mijn speeltuin. In het weekend speel ik graag in de keuken.”

Door Sebastiaan Bedaux

Een gesprek met Rani De Coninck heeft heilzame effecten: een langdurige grijns op je gezicht, vermoedelijk ook een lagere bloeddruk en een acute opstoot van ‘zin in het leven’. Het heeft ongetwijfeld te maken met haar ongebreidelde optimisme en enthousiasme. Kwaliteiten die ze ook in 1992, toen ze onverwachts gevraagd werd voor De Droomfabriek, tentoonspreidde en die het begin van een lange en succesvolle mediacarrière inluidde. “Ik heb heel veel geluk gehad omdat ik al zoveel heb mogen doen in mijn carrière: radio, televisie, humor, het meer serieuze werk, … Ik wilde nooit in een hokje gestopt kunnen worden. Missie geslaagd.”

Morgen bestaat radiozender Joe exact tien jaar. Je presenteert er zelf sinds 2016, maar voelt het toch aan als een feestdag?

Uiteraard, al is het natuurlijk nog meer bijzonder voor de collega’s – zoals Raf Van Brussel – die er al tien jaar bij zijn. Vannacht om middernacht begint speciaal voor die tiende verjaardag een 24 uren-uitzending, waar Raf & Rani ook gewoon deel van uitmaakt. Alle presentatoren blikken samen met de luisteraars terug op de meest memorabele momenten uit tien jaar Joe. Maar we kijken ook vooruit, want Joe heeft nog heel wat in petto.

Hoe blik jij terug op jouw (bijna) drie jaar bij Joe?

Radio heeft iets magisch voor mij. Het is direct en als luisteraar heb je het gevoel dat je ergens getuige van bent. Bij radio voel je de echtheid, net zoals je die voelt bij live televisie. Ik denk dat ik gewoon hou van dat live gebeuren, omdat er dan altijd iets kan mislopen. De meeste collega’s vinden dat horror en zijn daar extreem nerveus voor. Bij mij is dat het omgekeerde: gooi mij in een live-uitzending en ik ben op mijn scherpst.

Zie je jezelf nog ooit televisie maken?

Als er morgen een interessant voorstel komt, dan spring ik. En als dat voorstel nooit meer komt, dan is dat ook maar zo. Dat zou geen teleurstelling zijn, omdat ik geen verwachtingen heb. Ik loop al sinds 1992 rond in het medialandschap en heb nooit verwachtingen gekoesterd. Dus ben ik ook nooit teleurgesteld geweest. Maar er is wel nog honger naar een nieuw tv-programma. Ik voel me namelijk als een vis in het water in een tv-studio. Ik voel me daar even thuis als in mijn eigen keuken.

Over die keuken gesproken: je bent de auteur van het succesvolle kookboek Goed Plan. Hoe belangrijk is koken – en lekker eten – voor jou?

Ik noem Goed Plan eigenlijk geen kookboek, maar wel een inspiratieboek, omdat het uit meer dan recepten bestaat. Bovendien ben ik geen chef-kok, maar gewoon een mama die haar gezin elke dag lekker en vers eten wil voorschotelen, ondanks een drukke agenda. Lekker eten is wel altijd belangrijk geweest voor me. Ik kom uit een familie waar alles draaide rond eten. We zaten vroeger altijd met zeven rond de tafel en het diner was hét moment van de dag. Ik associeer koken met gezelligheid. Het gezin rond de tafel, daar zit het grote geluk. Alleen moeten eten, of koken voor mezelf, zou ik vreselijk vinden.

Hoe ziet een gemiddelde zondag eruit ten huize van Rani De Coninck?

Lekker en lui. Wat ik heerlijk vind aan een zondag is dat alles mag en niks moet. Leon, mijn zoontje van 9, gaat naar de scouts op zondag en dat is dan vaak het enige op mijn agenda. Verder kan ik wat in de tuin werken, gaan wandelen of fietsen en de week die komt al wat voorbereiden qua eten. Als het slecht weer is en Leon niet naar de scouts moet, durf ik wel eens een filmpje op te zetten. Meestal is dat een Disney-film. Ik kan daar heel hard mee lachen én huilen. Ik huil zelfs nog iedere keer als Mufasa sterft in The Lion King.

Raf & Rani, elke weekdag van 16 tot 19 uur bij Joe.

Goed Plan! Rani De Coninck, Uitgeverij Lannoo, €25,99.