Review: Batman Arkham Knight

919

Na Jokers dood in ‘Arkham City’ daalde de criminaliteit in Gotham, maar onderschat de rest van het rariteitenkabinet niet: de krankzinnige Scarecrow laat een gevaarlijk gif los, en heel Gotham moet geëvacueerd worden. Alleen de criminelen en gestoorden blijven nog over. De perfecte speeltuin voor Batman dus…

Na ‘Arkham Asylum’ vond Rocksteady immers dat de vleermuis zijn vleugels moest uitslaan: in het vervolg kon Batman al in een deel van Gotham City rondzweven. Nu kan je de hele stad verkennen, en dat kan ook op vier wielen. Met één druk op de knop komt de Batmobile naar je toe geraasd, zelfs als je nog in de lucht hangt. Wanneer je uit grote hoogte neerdaalt in de cockpit van die gewapende tank… niets geeft een groter ‘I’m the Batman’-gevoel.

Te veel Batmobile

Met de Batmobile kan je door de straten van Gotham racen, maar het gevaarte wordt zelfs in puzzels gebruikt, en je kan ook overgaan naar de tank-modus. Zo kan je met grof geschut vijandige tanks te lijf gaan. Even lijkt dit een leuke toevoeging, maar naar het einde toe rekent Rocksteady toch te veel op deze tankgevechten. We waren de Batmobile hierdoor soms zelfs beu. Als je niet aan het rond cruisen bent, volgt de game het voorbeeld van zijn voorgangers: je schopt en slaat gespuis in het ziekenhuis, maar je kan ook gadgets als batarangs en explosieven gebruiken. Hierin verschilt ‘Arkham Knight’ nauwelijks van zijn voorgangers, maar dat stoort ook niet. If it ain’t broke, don’t fix it. Als afwisseling zijn er ook weer de arena’s waar je ongezien moet blijven, en met creatieve oplossingen je belagers moet uitschakelen.

BAK_Sshot057

Het einde van Gotham?

Wij waren vooral onder de indruk van het verhaal in ‘Arkham Knight’, dat veel meer focus heeft dan ‘City’, en echt aanvoelt als ‘Batman: Apocalypse Now’. Soms lijkt het echt alsof het einde van Gotham nabij is. Scarecrow (een uitstekende John Noble) is een overtuigende dreiging. Het is echter jammer dat zijn sidekick en helper, de Arkham Knight, minder imponeert. Dit is een gemaskerde soldaat die Batman zeer goed kent, en hem persoonlijk wil afmaken. Maar wie is de Arkham Knight? Voor Batman-fans is de clou voorspelbaar, en voor anderen teleurstellend. Hier had Rocksteady toch wat beter over nagedacht.

‘Arkham Knight’ is een waardig einde voor Rocksteady’s Batman-epos, maar de verwondering die we vroeger voelden, is toch wat verdwenen.

Rating: 3/5

‘Batman: Arkham Knight’ is verkrijgbaar voor PS4, pc en Xbox One. De pc-versie is wegens technische problemen niet meer beschikbaar op Steam, en komt pas terug online als de plooien zijn gladgestreken.