Een lekker Vlaams wijntje? Zeker! Van het Heuvelland, de Vlaamse Ardennen over de Kempen en het Hageland tot Haspengouw, in heel Vlaanderen vind je wijngaarden.

De wijnbouw in België zit de afgelopen jaren in de lift. Zo is het aantal hectaren bijvoorbeeld meer dan verdriedubbeld (75 in 2006 t.o.v. 235 in 2015). België mag dan een klein wijnland zijn, de wijnen zijn wel van een prima kwaliteit en dat weerspiegelt zich ook op (inter)nationale wedstrijden. Net zoals wijnen in andere landen, dragen trouwens ook de Vlaamse wijnen kwaliteitslabels. Zo kunnen ze bijvoorbeeld als BOB (beschermde oorsprongsbenaming) of BGA (beschermde geografische aanduiding) gekwalificeerd worden. In Vlaanderen hebben momenteel vijf wijnen een beschermde benaming: Hagelandse, Haspengouwse en Heuvellandse wijn, Vlaamse mousserende kwaliteitswijn en Vlaamse landwijn.

Wijngaardberg_4-®Lander Loeckx
De Wijngaardberg (foto: Lander Loeckx)

Bezoeken en proeven

Wil je je helemaal onderdompelen in onze wijnwereld, dan kan je een bezoekje brengen aan een van de vele wijndomeinen. Bekende zijn o.m. het wijnkasteel Genoels-Elderen in Riemst en het wijndomein Aldeneyck in Maaseik die respectievelijk het decor vormden van de Zuidflank (vtm) en Tom & Harry (één). Verschillende wijnbouwers organiseren rondleidingen – meestal met proeverij – op afspraak, voornamelijk voor groepen maar ook voor individuelen zijn er mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld in Wijngoed d’Hellekapelle in Loker al vanaf 2 personen een rondleiding in de wijngaard en vinificatieruimte boeken. Daarnaast verzorgen sommige wijndomeinen opendeurdagen of regelmatig vrije rondleidingen; op Domein Kitsberg in Heers is dat bijvoorbeeld het geval op 28 augustus.

Wandelen langs wijngaarden

Wil je je verdiepen in de Hagelandse wijnen, dan is het bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn in Wezemaal een aanrader, waar je alles te weten komt over het wijngebeuren in het Hageland. Hier start ook de Wijngaardbergwandeling (8 km) die je brengt door wijngaarden, fruitboomgaarden en een bos- en natuurgebied. Ook in Heuvelland kan je uitgestippelde wandelingen (tussen 5 en 9 km) volgen langs de wijngaarden.

Meer weten? Check dan www.toerismeheuvelland.be, www.toerismevlaamsbrabant.be,  www.toerismelimburg.be, www.toerismevlaamseardennen.be 

(foto boven: Sint-Pietershof)