Chef nieuws Sandra Rosseel: “Mijn bubbel opnieuw inkrimpen, vind ik het minste van alle kwaden.”

865

Goeiemorgen,

Vertwijfeling. Het is een emotie die we normaal niet aan vakantie linken, maar ook daar bracht corona verandering in. De traditionele ‘waar ga jij met vakantie’-vraag is al lang vervangen door ‘ga jij met vakantie?’. Ook wie al weet waar naartoe op reis in binnen- of buitenland of gewoon thuis weet vaak nog niet hoe die vakantie ingevuld zal worden. Zeker nu blijkt dat corona zich niet zomaar door de zomerse warmte in slaap laat wiegen, integendeel.

Vandaag houdt premier Wilmès samen met de deelstaten en een aantal experts een spoedoverleg over wat er nu moet gebeuren. Of er opnieuw een verstrenging van de coronamaatregelen zal komen, is nog afwachten. Maar ik kan me wel voorstellen dat uitbaters van zwembaden, pretparken, bioscopen en feestzalen, die pas toen fase 4 in werking trad opnieuw bezoekers mochten ontvangen, en uitbaters van cafés en restaurants, die in fase 3 de deuren mochten openen, de voorbije nacht niet zo goed geslapen hebben. Om nog maar te zwijgen van de evenementensector, die hoopte om eindelijk groen licht te krijgen om vanaf 1 augustus opnieuw echt aan de slag te kunnen gaan…

De kans dat we onze bubbel opnieuw zullen moeten inkrimpen, lijkt me reëel, maar dat vind ik het minste van alle kwaden. Liever een kleinere bubbel waarmee we een terrasje kunnen doen, op restaurant kunnen gaan of een optreden kunnen meepikken, dan een grotere bubbel behouden en binnen een paar weken zien hoe het land weer in lockdown moet gaan. Ook al zal dat pijn doen, want niemand wil kiezen tussen familie en vrienden. Maar wie kiest voor een kleinere bubbel, kiest net voor die familie en vrienden. Omdat je niet wil dat ze ziek worden, maar dat niet alleen. Corona is ook een economische ramp. En wie op tijdelijke werkloosheid zit, of erger, weet dat spaarpotjes kunnen verdwijnen als sneeuw voor de zon en het steeds moeilijker wordt om de rekeningen te betalen. Als je weet dat vorig jaar ongeveer 10 mensen per dag gedwongen uit hun huurhuis werden uitgezet, heel vaak omdat ze de huur niet meer konden betalen, dan weet je ook dat die cijfers dit jaar wellicht nog een pak hoger zullen liggen. Het tijdelijk verbod op uithuiszettingen is gisteren afgelopen, vanaf morgen zullen mensen opnieuw op straat gezet kunnen worden. Volgens de Vlaamse Ombudsdienst liggen naar schatting zo’n 1.000 dossiers klaar om uitgevoerd te worden… Alleen dat al vind ik voldoende om nu mijn bubbel klein te houden en nog altijd zoveel als mogelijk in mijn kot te blijven.

Maak er een fijne zondag van.

 

Reageren? sandra.rosseel@roularta.be