Vanavond komt VTM op de proppen met een gloednieuw programma. In La Mamma biedt niemand minder dan Sergio Herman zijn hulp aan om de nietsvermoedende mama’s van enkele bekende Vlamingen te trakteren op een zelfgemaakt etentje. “Dit is meer dan een kookprogramma”, aldus de topchef.

Sebastiaan Bedaux

In La Mamma nodigen Tine Embrechts, Evi Hanssen, Christoff De Bolle, Marco Borsato, Jens Dendoncker en Kobe Ilsen hun mama uit… in haar eigen keuken. Het enige dat de moeders weten is dat er voor hen gekookt zal worden door hun dochter of zoon, en dat ze dat niet alleen zullen doen. Dat het Sergio Herman is die hun keuken in duikt, blijft tot ’s avonds een grote verrassing. “De moeder van Christoff kon na een halfuur nog steeds niet geloven dat ik voor haar aan het koken was. Grappig om te zien.”

La Mamma is geen klassiek kookprogramma. Het is zowel een culinair programma als een familieportret.
Klopt. La Mamma gaat over culinaire herinneringen van bekende Vlamingen. Er wordt wel gekookt en het gaat ook over eten, maar de mama staat centraal. Die invalshoek van de moeder is heel belangrijk. Als je terugdenkt aan vroeger, aan wat je at en met wie je at, dan springt de moederfiguur daar toch altijd uit. Hoe moeders hele dagen in de weer waren om te zorgen dat het gezinsleven perfect verliep. Ikzelf koester mijn culinaire herinneringen als nooit tevoren en wilde dan ook enkele bekende Vlamingen de kans geven om samen met hun mama hun eigen culinaire verleden te herbeleven .

Koken voor je gezin, hoe belangrijk is dat?
Superbelangrijk! Koken is een bezigheid die door zoveel mensen gekoesterd wordt. Koken is genieten, samenzijn en zaken bespreken. Koken brengt een stukje emotie met zich mee. Daarom was het zo mooi om dit programma te maken. Koken en familie komen hier samen. Wat mij betreft is dit een heel puur programma. Een ideaal programma voor rond de feestdagen.

Wat zijn jouw culinaire herinneringen?
Ik ben opgegroeid in het restaurant van mijn vader en wij aten haast altijd met het personeel. En als mijn ouders vrij hadden, gingen we zelf op restaurant. Die culinaire herinneringen zitten er bij mij dus heel diep in. Eten is mijn leven, ik ken niets anders dan dat.

Opvallend is dat je het koken – dus ook voor slechts één iemand – heel serieus neemt.
Klopt ja, of dat nu thuis is of in mijn restaurant, ik wil het juist en goed doen. Als ik eenmaal in kookmodus ga, kan ik ook niet te veel mensen om me heen dulden. Ik moet me echt kunnen concentreren. Die moeders hebben trouwens hoge verwachtingen als ze zien dat ik in hun keuken sta. Dat neem ik heel serieus.

La Mamma, vanaf 18 december elke maandag om 20u35 bij VTM.