Sven Nys leert kinderen veilig fietsen in zijn Academy

Hoe blij je ook bent dat je kroost eindelijk terug naar school kan, helemaal zonder angst is het toch niet. Corona, natuurlijk. Maar een grote angst die al veel langer meegaat, is die om je kind met de fiets het verkeer in te sturen. Veilig fietsen, dat is net waar ex-renner Sven Nys in zijn Academy mee bezig is. Daar geeft hij met een reeks instructeurs fietskampen voor kinderen van 6 tot 14 jaar.

“Veel mensen denken dat we in de Sven Nys Academy alleen op zoek zijn naar nieuwe talentjes om in de sport los te laten, om daar straks kampioenen van te maken”, zegt Sven Nys. “Dat is maar een heel klein onderdeel van ons verhaal. Als dat gebeurt, is dat mooi meegenomen, maar het is zeker niet ons doel. Wij willen kinderen aan het bewegen brengen, daar gaat het om. Omdat het alleen maar voordelen voor hun fysieke en mentale gezondheid heeft. En het allerbelangrijkste is dat kinderen véilig kunnen fietsen.”

“Je kind tot z’n 18de verjaardag overal met de auto naartoe brengen, is geen gezonde optie.”

“Als je er vroeg genoeg mee begint, worden kinderen spelenderwijs behendiger. Je merkt dat ze een beter reactievermogen ontwikkelen, meer controle krijgen over hun lichaam en hun fiets. Daardoor krijgen ze ook meer vertrouwen als ze later in het verkeer worden losgelaten. Die ‘veilig fietsen’-boodschap wordt ondersteund door onze partners. Zo heeft verzekeraar Baloise een bewustmakingscampagne over wat kinderen moeten kunnen: arm uitsteken, achteruit kijken zonder te slingeren op het fietspad, opletten of er geen auto van een oprit komt gereden… In de fietskampjes van de Sven Nys Academy geven we dat ook allemaal mee.”

Eerst vlot fietsen…

Sven Nys: “Om je kind de nodige skills aan te leren op de fiets, hoef je niet altijd de openbare weg op. Eigenlijk is het een pak veiliger om het eerst offroad te leren. Wij doen dat op onze fietskampen spelenderwijs: kinderen op en van hun fiets laten springen, kort laten remmen, kort in het wiel rijden… Het gaat om stuurmanskunst, bochtenwerk. Wat kinderen op een week tijd oppikken, is fenomenaal. We zien hier kinderen arriveren bij wie de zijwieltjes er bij wijze van spreken nog maar net zijn afgevezen, die niet op een correcte manier op of van hun fiets kunnen stappen, die niet goed weten waar hun voor- of achterrem zit, die niet goed kunnen schakelen…”

“Leer je kind eerst offroad fietsen”, verklapt Sven Nys. (GF)
“Leer je kind eerst offroad fietsen”, verklapt Sven Nys. (GF)

“Al spelend leren ze van elkaar en maken ze een enorme progressie door op een week tijd. En wat je op die leeftijd aanleert, daar heb je de rest van je leven plezier van. We willen graag kinderen zelf laten ervaren hoe ze zichzelf kunnen verbeteren, zonder druk te leggen. Het plezier van het fietsen is belangrijk: als je iets graag doet, ga je het sneller oppikken.”

…en dan pas in het verkeer

“In het verkeer zelf gaat het over twee verschillende dingen”, zegt Sven. “Eerst is er fietstechniek, motoriek en behendigheid, maar daarbij komt ook nog eens informatieverwerking om verkeerssituaties correct in te schatten. Die twee samen zijn niet zo evident voor kinderen. Dat die fietstechniek als eerste wordt aangescherpt, is cruciaal. Als wij met kinderen op de openbare weg gaan, is er een begeleider die vooraan fietst die alles aangeeft en eentje achteraan, die helpt als iemand in de problemen komt. Om kinderen in het verkeer te leren fietsen, hebben ze echt ondersteuning nodig. Kinderen tot een jaar of tien zullen bijvoorbeeld de snelheid van auto’s overschatten en bang zijn om over te steken, maar als ze wat ouder worden, gaan ze snelheid net onderschatten. Dat maakt die leeftijdsgroep heel kwetsbaar. Door bijvoorbeeld geregeld afdalingen te doen, leren ze inschatten wat snelheid echt betekent. Als kinderen in groepjes fietsen en elkaar moeten kruisen, leren ze qua timing om elkaar niet omver te fietsen. Zo’n dingen moet je niet op de openbare weg leren.”

“Vind je geen terrein waar je kind het offroad kan leren? Bij ons op het Sven Nys Cycling Center kan je van dinsdag tot zondag gratis op het terrein komen fietsen met je kinderen. Of in het fietscafé kunnen ouders iets drinken terwijl ze op het terras hun kroost in de gaten kunnen houden.”

Fiets samen

“Vroeger kreeg je op je twaalfde een grote fiets en hup, dan moest je alleen op de fiets naar de middelbare school. Die tijd is voorbij. Het is te gevaarlijk op de baan. Fiets genoeg samen met je kind. In de periode van de overgang naar zelfstandigheid gaan ouders het traject naar school mee moeten afleggen en hun kinderen op de gevaren wijzen. Dat heeft niks te maken met de veronderstelling dat kinderen minder behendig zouden zijn dan vroeger, wel dat het gewoon gevaarlijker is geworden op de openbare weg.”

“Door mee te fietsen kan je goed inschatten of je kind er echt al aan toe is. Eens je kind veilig en wel vertrokken is, worden de risico’s veel kleiner. Je moet als ouders natuurlijk ook je kind durven loslaten: ze tot hun 18de verjaardag met de auto overal naartoe brengen, is geen gezonde optie. Je moet kinderen dat vertrouwen geven en dan dat vertrouwen ook uitstralen”, besluit Sven Nys.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier