Jonas De Roeck opnieuw met vertrouwen. “Ik ben harder gaan werken en steeds meer in mijn kwaliteiten gaan geloven.” (foto Belga) © TOM GOYVAERTS BELGA MAG/AFP via Getty Images

Gyrano Kerk (29) voelt zich weer thuis bij Antwerp: “Ik zit beter in mijn vel dan vorig seizoen”

In het jaar van ‘Den Dubbel’ was Gyrano Kerk een belangrijke speler, maar daarna volgde een baalseizoen. Intussen loopt de snelle vleugelspeler weer met vertrouwen te voetballen. “Ik moet ervoor zorgen dat ik relaxed ben en dat mijn hoofd leeg is zodra ik het veld opkom”, aldus de Surinaamse international. “Dan kan ik los gaan.”

Na de heenronde zag het klassement er best goed uit voor het afgeslankte Antwerp: derde met de minst gepasseerde verdediging en de op drie na beste aanval. Maar de terugronde begon het met een domper: op bezoek bij Union kwam het op voorsprong en vanaf minuut 49 stond het met een man meer op het veld, maar toch verloor The Great Old. Woensdag plaatste Antwerp zich in Kortrijk wel voor de kwartfinales van de beker en vandaag moet Charleroi eraan. Alles samen had het iets meer mogen zijn, vindt Gyrano Kerk (29), straatvoetballer uit de Bijlmerwijk in Amsterdam. “Als je ziet hoeveel kansen we per wedstrijd creëren, dan hadden we meer moeten scoren en dan hadden we ook nog wat meer punten gehad.”

Ben je tevreden over je eigen prestaties?

“Mja, alleen had ik op wat meer doelpunten en assists mogen staan. Er werden er wel al vier afgekeurd na een VAR-check. (lacht) Los daarvan zit ik wel wat beter in mijn vel dan vorig seizoen.”

Wat is er veranderd?

“Dat kan ik niet zo één-twee-drie zeggen. Ik ben harder gaan werken en steeds meer in mijn kwaliteiten gaan geloven. Vorig seizoen zat ik een beetje met mezelf in de knoop.”

“Ik leer Arabisch om mijn hersenen wakker te houden”

Hoe kwam dat?

“In het begin speelde ik niet, daarna wel en dan weer niet en het was onduidelijk waarom ik niet speelde. Dat was lastig en dan ga je je dingen afvragen. Op een gegeven moment blijf je in die neerwaartse spiraal en toen zat ik zodanig slecht in mijn vel dat ik moeite had om mijn niveau te halen. Dan kan je ook moeilijk tegen jezelf zeggen ‘kom op, je bent de beste!’. Dat was echt heel moeilijk. Als je dat al eerder hebt meegemaakt, weet je: oké, doe rustig, het komt goed. Maar het was nieuw voor mij. Ik had het gevoel dat ik niets meer onder controle had en wist niet meer welke kant ik op moest bewegen. Dan kun je ook moeilijk blij zijn thuis, want de situatie op de club is niet goed. Je weet niet wat er gaat gebeuren, je gaat aan alles denken en op den duur weet je niet meer waar je het moet zoeken. Maar ik heb ervan geleerd. Het maakte mij sterker. Nu speel ik weer goeie wedstrijden. Maar ik kan nog veel beter. Dat wil ik week na week laten zien. Ik moet er gewoon voor zorgen dat ik relaxed ben en dat mijn hoofd leeg is zodra ik het veld opkom. Dan kan ik los gaan.”

Wat doe je om je te ontspannen en rust in je hoofd te krijgen?

“Gamen, naar muziek luisteren, bezig zijn op de app van Duolingo, lekker relaxed, no pressure.”

Je leert een taal?

“Ja, Frans en Arabisch.”

Waarom?

“Ik vind het heel interessant. Frans heb ik altijd al een mooie taal gevonden, de taal van de liefde, en onlangs ben ik ook begonnen met Arabisch. Dat is complexer, omdat het van rechts naar links gaat en moeilijke symbolen bevat, maar dat is goed om mijn hersenen te prikkelen, wakker te houden.”

Bid je?

“Vier jaar geleden ben ik mij beginnen te interesseren in de islam en het is de bedoeling dat ik dagelijks ga bidden, maar zover ben ik nog niet.”

Je bent close met Tjaronn Chery. Wat doet hij om op zijn 36ste nog zo fit en fris te zijn?

“Tjaronn is iemand die constant bezig is met zijn lichaam goed te verzorgen en die altijd relaxed is.”

Binden Surinaamse roots?

“Jazeker, automatisch. Elke ochtend zitten we aan dezelfde ontbijttafel en ook op het veld zijn we elke dag met elkaar bezig. Als je dezelfde achtergrond hebt, weet je meteen waarover je het hebt en ervaar je het misschien ook op dezelfde manier.”

Hij groeide op in de Bentelobrink in Enschede, een beruchte buurt. Ben je in vergelijkbare omstandigheden opgegroeid?

“De Bijlmer is natuurlijk ook wel een buurt waarover veel wordt gesproken. Waar je nooit iets over hoort, zijn de mooie kanten van zulke buurten: de verbroedering, het plezier dat je buiten met elkaar beleeft, de pure vriendschappen. Je leert er ook voor later dat het een harde wereld is, iets wat je niet op school leert. Je hoort er wel eens vervelende verhalen, maar ik maakte er vooral heel veel mooie dingen mee. Ik kan alleen maar met een grote smile terugkijken op mijn jeugd daar. Mijn ouders probeerden mij alles te geven wat ze konden en hielpen mij mijn droom om profvoetballer te worden waar te maken. Daar ben ik hen enorm dankbaar voor.”

Je hebt onder Erik ten Hag, Dick Advocaat en John van den Brom gewerkt. Wat maakt voor jou het verschil?

“Je hebt coaches die heel menselijk zijn, zoals Mark van Bommel en onze huidige coach; en je hebt coaches die hoe moet ik dat zeggen veel minder menselijk zijn en die als het niet goed gaat een andere speler halen. Menselijke coaches willen graag weten hoe het met je gaat voor ze over voetbal beginnen. Het is natuurlijk wel fijn als een coach je vraagt: hoe is het, hoe gaat het thuis, heb je iets nodig? Want je bent veel meer op de club dan bij je familie, dus wil je je daar thuis voelen. Voor mij is dat een van de belangrijkste kenmerken van een goeie coach.”

In het jaar dat FC Utrecht jou voor 7 miljoen euro verkocht aan Lokomotiv Moskou zei Ten Hag in Voetbal International over jou: “Zijn manier van spelen zou prima passen in Engeland en ik denk dat hij in Duitsland nóg beter tot zijn recht zou komen. Daar wordt veel meer countervoetbal gespeeld en dat is hem op het lijf geschreven, want in de grotere ruimtes is hij levensgevaarlijk.”

“Dat zijn mooie woorden van zo’n grote coach. Maar die clubs kwamen toen niet en dan houdt het op.”

Op welke manier rendeer je het best?

“Op de manier waarop we nu spelen: aan de zijkant met de mogelijkheid om aan de binnenkant te komen. Het beste wat je als buitenspeler kunt hebben, is een coach die je het vertrouwen en de vrijheid geeft om aanvallend je ding te doen.”

Waarin verschilt De Roeck van Van Bommel?

“Er wordt nu van de aanvallers veel meer verdedigend werk verwacht. Deze coach zit er korter op.” (Christian Vandenabeele)

“De Mil sprak de waarheid”

Charleroi is tot nu toe heel wisselvallig en staat dan ook in de gevarenzone. “Wij zijn geen ploeg die zijn tegenstander laag opvangt en ballen naar voren trapt, wij proberen altijd te voetballen en onze kans te gaan”, zegt Rudi Cossey, T2 van Charleroi en ex-T2 van Antwerp. “Maar we lieten ons al te vaak betrappen op schoonheidsfoutjes. Als we een doelpunt tegen krijgen, zijn er jongens die dat zo snel mogelijk willen rechtzetten en dan te veel ruimte weggeven. We moeten vermijden naïef te zijn. Tot aan de zestien meter doen we het bij momenten heel goed. Met wat meer trefzekerheid hadden we zeker al meer punten gehad. Tegen ploegen die voetballen, doen we het meestal goed. Maar Antwerp heeft natuurlijk een sterke thuisreputatie en is ook nog altijd een ploeg om voor de prijzen mee te doen.” Ondertussen blijft T1 Rik De Mil de schietschijf van Patro Eisden-coach Stijn Stijnen, die hem deze week in Het Nieuwsblad weer “iemand zonder ruggengraat” noemde en zijn beschuldigingen van intimidatie voor de bekerwedstrijd afdoet als nonsens. “Nochtans is dat wat wij daar hebben meegemaakt”, zegt Cossey. “Ik ga daar niet over uitweiden, maar Rik De Mil sprak wel degelijk de waarheid.” (CVAD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier