“Marc Wilmots is al meer dan drie jaar bondscoach. Toch staat hij pas volgende zomer voor zijn groot examen.”

Jacques Sys, de hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, geeft elke week zijn eigenzinnige kijk op de voetbalactualiteit.

Wilmots staat voor moeilijke opdracht

Het deed denken aan de periode net voor het WK: het Koning Boudewijnstadion daverde afgelopen dinsdag op zijn grondvesten na de 3-1-zege van de Rode Duivels tegen Israël. Er was bij vlagen uitstekend gevoetbald. Dat verhoogt het verwachtingspatroon voor het EK dat tussen 10 juni en 10 juli in Frankrijk doorgaat. Naarmate dit evenement nadert zal de voetbalkoorts toeslaan en het enthousiasme naar een kookpunt stijgen. Want deze generatie heet zo getalenteerd te zijn dat het bereiken van de halve finale een strikt minimum is.

Marc Wilmots staat voor een moeilijke opdracht. Sinds het WK in Brazilië zijn er twijfels of hij de juiste stuurman is voor deze ploeg. Er werd te weinig vooruitgang gemaakt, er zijn geen automatismen. De spelers constateren het terloops, maar ze gaan er naar buiten niet dieper op in. Ook al werd er, na de lamentabele wedstrijd in Cyprus bijvoorbeeld, door Kevin De Bruyne gezegd dat de koppen bij elkaar moesten gestoken worden. Het geeft aan dat spelers willen meedenken.

Natuurlijk heeft Marc Wilmots zijn verdiensten. Hij geeft spelers een goed gevoel en gaat op een onbevangen manier met hen om. Maar dat alleen volstaat niet om met succes door zo’n toernooi te komen, zoals in Brazilië duidelijk werd. Trainers moeten ook tactisch accenten kunnen leggen en in staat zijn tijdens de wedstrijd te corrigeren. Het lijkt niet de grootste kwaliteit van Wilmots. Trainers dienen ook bij machte te zijn uitzonderlijke goeie voetballers samen te laten functioneren. Wilmots is daar met zijn paradepaarden Eden Hazard en Kevin De Bruyne nog niet in geslaagd. Hazard vertraagt met zijn neiging tot individuele acties nog te vaak het spel terwijl De Bruyne het juist versnelt. Beiden optimaal samen laten renderen zal veel vakmanschap vragen.

Marc Wilmots is nu bijna drie en een half jaar bondscoach. Toch staat hij pas volgende zomer voor zijn groot examen. Een vreemde constatatie als je het projecteert tegen cijfers: onder Wilmots speelden de Rode Duivels 40 wedstrijden. Er werden er 27 gewonnen, zeven gelijkgespeeld en slechts zes verloren. Dat is 88 punten op 120. Of 74 procent. In het buitenland begrijpen ze dan ook niets van het scepticisme.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier