Wesley Ceulemans: “Doku, Bakayoko, Onana, dat zijn de groten van de toekomst.” (gf)

Morgen spelen de Rode Duivels hun eerste wedstrijd: deze supporters hebben de EK-koorts alvast te pakken!

Hoewel het EK minder lijkt te leven dan bij vorige kampioenschappen, zullen toch maar liefst 11.218 Belgen morgen de eerste match tegen Slovakije bijwonen in Frankfurt. Onder hen ook Wesley, Luc en Nadia.

Wesley Ceulemans uit Herk-de-Stad is voorzitter van de fanclub BS Devils 1895 en lid van de fanboard van de 1895 Official Belgium Fan Club met 15.200 leden. Hoe schat hij de voetbalkoorts in? “Het is minder dan anders. Ondanks het feit dat het EK dit keer vlakbij plaatsvindt”, zegt hij. “Misschien zit het laatste WK in Qatar daar voor iets tussen? Dat was op sportief vlak een tegenvaller en in de media was het één en al negativiteit. Bovendien blijft er van de gouden generatie waarvan altijd sprake was nog weinig over. Maar was dat wel zo’n gouden generatie? Met de huidige spelersgroep schat ik de kans dat we Europees kampioen worden even hoog in. Vooral omdat je voelt dat er een heel positieve sfeer hangt in de groep.”

Zijn favoriete spelers? Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne, maar hij voegt er in één adem de naam van Johan Bakayoko aan toe. “Ik was aanwezig op de match waar hij met PSV kampioen werd in Nederland. Hij heeft daar de hele tijd met de Belgische vlag rondgelopen. Ik heb dat nooit een Belgische speler zien doen, zelfs niet bij het winnen van een Champions League-finale. Je voelt dat de beleving bij de jonge generatie spelers heel hoog is. Amadou Onana is altijd een van de eersten die na de wedstrijd naar de supporters komt om ons te bedanken. Doku, Bakayoko, Onana, dat zijn de groten van de toekomst. Je voelt gewoon dat het goeie mensen zijn, goed van inborst. Ze weten waarvoor ze voetballen, dat vind ik belangrijk.”

Luc Van Rillaer (55)

Luc Van Rillaer: “Sinds Eden Hazard ermee gestopt is, is mijn enthousiasme wel wat verminderd.” (gf)
Luc Van Rillaer: “Sinds Eden Hazard ermee gestopt is, is mijn enthousiasme wel wat verminderd.” (gf)

Luc Van Rillaer uit Keerbergen is lid van fanclub De Bemvoort uit Pelt en reist al een tiental jaar mee met onze Duivels. “Ik moet wel zeggen, sinds Eden Hazard ermee gestopt is, is mijn enthousiasme wel wat verminderd. Dat was mijn grote idool en de laatste artiest op het veld. Misschien hebben we met Doku weer zo’n figuur in onze rangen, maar ik zou hem liever wat centraler zien spelen.” Luc zat zes jaar lang in de fanboard en maakte nog de tijd mee dat er ook spelers op de tweemaandelijkse vergaderingen verschenen. “Ook toen was Eden Hazard de man die de diepste indruk op me maakte. In de vergadering was dat ook altijd de speelse, sympathieke gast die zich nergens iets van aantrok. Hij zag voetbal gewoon als een spelletje en was bovendien een echte familieman.” Het is misschien niet meer als voorheen, Luc hoopt toch dat de Rode Duivels de kwartfinale halen. “Het zal een beetje afhangen van de vorm van een paar sleutelspelers. Kevin De Bruyne lijkt wel in vorm. Als het vooraan klikt tussen Lukaku, Doku en Bakayoko, hebben we in de aanval alle weelde. Achteraan zal het wat moeilijker zijn, maar één goal meer maken dan de tegenstander en ook dat probleem is opgelost.”

Nadia Landuyt (54)

Bart en Nadia missen bijna geen enkele verplaatsing: “Het is vooral voor de sfeer.” (gf)
Bart en Nadia missen bijna geen enkele verplaatsing: “Het is vooral voor de sfeer.” (gf)

Nadia Landuyt uit Zwankendamme en haar man Bart gaan zelden naar het clubvoetbal kijken, maar sinds ze in 2016 de Rode Duivels volgden in Frankrijk, hebben ze weinig verplaatsingen gemist. Rusland, Kazachstan, IJsland, Koeweit, Schotland, noem maar op, ze waren erbij. Straks in Duitsland mogen ook de kinderen mee. “Het is vooral voor de sfeer. Bovendien leer je er ook andere mensen en culturen kennen. Met onze Belgische supporters hebben wij in het buitenland zelden of nooit ambras. Geen vechtpartijen zoals je die in de Belgische competitie wel hebt. Waardoor je als vrouwelijke supporter en ook met het gezin naar de wedstrijden kan.” Nadia durft geen voorspellingen te maken. “Als je ziet dat Frankrijk net als wij ook maar met 0-3 wint tegen Luxemburg en dat Engeland met 0-1 verliest tegen IJsland, dan is alles mogelijk. Zijn we goed? Onderschat onze jongeren niet. Ze hebben honger. Kevin De Bruyne was recent weer zijn fantastische zelf in Engeland. Bij de Rode Duivels ontbreekt het hem soms aan goesting. Misschien klikt het beter met die jonge mannen. En ik blijf fan van Lukaku. Is hij soms een beetje lomp? Verliest hij wel eens zijn bal? Ja. Maar kijk eens hoe vaak hij scoort. Nee, Romelu kan voor mij niets verkeerds doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier