Panini van de week: Arjen Robben en de wissel die de geschiedenisboeken zou ingaan
Paninistickers: in aanloop naar een EK of een WK duikt de rage telkens weer op. Niet alleen bij kinderen, maar ook volwassen proberen vaak een gans album vol te verzamelen. Zelf zijn we ook fan. Uit nostalgie bespreken we daarom elke donderdag een sticker tot aan de start van EURO 2016 uit het rijke verleden van de Europese kampioenschappen. In aflevering vijf van de reeks komen we uit bij Arjen Robben en zijn befaamde wissel op EURO 2004 in Portugal.
Er was geen vuiltje aan de lucht op de avond van 19 juni 2004 in het Estádio Municipal de Aveiro voor het Nederlands elftal. Oranje stond op het uur in zijn tweede groepdwedstrijd op zijn EK in Portugal tegen Tsjechië met 2-1 voor dankzij vroege doelpunten van Bouma en Van Nistelrooij. De kwalificatie voor de kwartfinales was op die manier zo goed als een feit. Vooral ene Arjen Robben die zijn debuut op een groot internationaal tornooi maakte was na maandenlang blessureleed een gesel voor de Tsjechische verdedigers. Hij tekende voor de beide assists.
Advocaat neerslaan
Het was dan ook opmerkelijk dat Robben als eerste werd vervangen. De veel behoudenere Paul Bosveldt werd door Dick Advocaat het veld ingestuurd. De wissel ontplofte in het gezicht van de bondscoach uit Den Haag. Tsjechië trok het laken naar zich toe en ging dankzij treffers van Baros en Smicer op en over Nederland. Advocaat probeerde zich nog te verdedigen met zijn verklaring dat het pas de eerste wedstrijd was van Robben op drie maanden tijd en dat hij Nedved wilde neutraliseren, maar een flinke storm was geboren. De reacties van analisten en publiek waren snoeihard. Assistent Willem van Hanegem deed er nog een schepje bovenop door te stellen dat hij “Advocaat zou neerslaan” als hij nog eens een dergelijke wissel zou willen doorvoeren.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Cynische Mulder
Robben zelf deed ook niet veel moeite om zijn bondscoach in bescherming te nemen. Vlak na de vervangen liep hij Advocaat straal voorbij. “Ik was wel klaar om een volledige wedstrijd te spelen. Er is nooit een afspraak gemaakt dat ik na een uur naar de kant zou worden gehaald”, voegde hij er even later fijntjes aan toe. De wissel ging zo de geschiedenisboeken in. De hetze tegen Advocaat ging ver, eigenlijk zelfs te ver. Plots werd er zelfs nog een quote bij betrokken van Jan Mulder van enkele dagen eerder waarbij de analist zei dat Advocaat moest opgehangen of gestenigd worden. Dat Mulder dit louter cynisch bedoelde was blijkbaar de ganse buitenwereld ontgaan.
De ganse rel plaatste ook het EK-parcours in een fout perspectief. Uiteindelijk werd de kwalificatie voor de kwartfinale tegen Zweden veiliggesteld tegen Letland en in de wedstrijd tegen de Scandinaviërs verloste Robben Oranje van zijn penaltytrauma door in de strafschoppenserie de beslissende elfmeter perfect binnen te trappen. Uiteindelijk bleek Portugal in de halve finales te sterk, maar voor een coach die zo onder vuur lag was een plek bij de beste vier heus niet onaardig.
Man van Glas
Al zou het voor het Nederlands elftal en Arjen Robben op de volgende tornooien ook altijd net niet worden, mede door de blessuregevoeligheid van de vleugelaanvaller. Vier jaar later in Zwitserland en Oostenrijk gooide Nederland aanvankelijk hoge ogen door in de poulefase Italië en Frankrijk te verpulveren, maar nadat de Man van Glas opnieuw geblesseerd moest toekijken in de kwartfinale tegen tornooirevelatie Rusland zat het EK voor Nederland erop. EURO 2012 in Polen en Oekraïne werd al helemaal een debacle. Met een Robben die helemaal uit vorm was slaagde de ploeg in de eerste ronde er niet in één wedstrijd te winnen. En wat te zeggen dan van de meest recente kwalificatiecampagne voor EURO 2016 waarin Arjen Robben opnieuw geplaagd door blessures zijn stempel niet kon drukken. Desondanks het aantal deelnemers werd uitgebreid tot en met 24 zal Oranje er binnen enkele maanden niet bij zijn in Frankrijk. De kans dat Robben ooit nog zal schitteren op een EK of Wk wordt daardoor zo goed als nihil. Toch wel een smet op de carrière van de huidige speler van Bayern München die in vier verschillende landen kampioen werd en in 2013 de Champions League en Super Cup met zijn huidige ploeg op zak stak.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier