BRUSSEL – Wat krijg je als je Jacques Sys (69), hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine en gepokt en gemazeld in de voetbal- en wielerwereld, en Imke Courtois (31), de charmantste aller voetbalanalisten, aan een rijkgevulde tafel samenbrengt? Een heerlijke mix van bezadigde wijsheid en wilde frisheid. Vandaag deel 2 van het grote nieuwjaarsdebat: “Het is heerlijk uitkijken naar een zomer met een EK voetbal en Olympische Spelen!” Ze aanvaarden alvast van onze Duivels geen enkel excuus meer.

Imke: We moeten Europees kampioen worden. Punt! Ik hoop dat we met z’n allen niet weer gaan speculeren over eerste of tweede worden in de groepsfase en zo. Zoals in Rusland. Natuurlijk moeten we meteen groepswinnaar zijn. Al begrijp ik Martinez wel die de verplaatsingen Sint-Petersburg-Kopenhagen-Sint-Petersburg vervelend vindt. Reizen is nu eenmaal vermoeiend. Maar ook dat mag geen excuus zijn.

Jacques: Deze gouden generatie, al sinds het WK in Brazilië, moet nu inderdaad een prijs pakken. Al durf ik niet zeggen dat het de laatste kans wordt.

Imke: De verdediging wordt alsmaar ouder, Jacques. Kompany, Vertonghen, Vermaelen… ze zijn al flinke dertigers.

Jacques: Dat is inderdaad het probleem. Bovendien zijn ze blessuregevoelig. En er staan geen vervangers klaar. Al toonde Dedryck Boyata zich al. Ik vind Boyata trouwens beter dan Jason Denaeyer. Constanter ook, hij blijft verbazend overeind in de Bundesliga. Maar even belangrijk als de verdedigers: de toppers De Bruyne, Hazard en vooral Witsel moeten topfit zijn. Witsel heeft zich in Dortmund enorm ontwikkeld, vind ik.

Imke: Hij is voor een centrale verdediger een ongelooflijk dankbare speler om voor zich te hebben. Maar ik ben ook erg benieuwd naar Nederland. Voor velen is dat een outsider, maar met zoveel jong talent zijn ze voor mij meer.

Jacques: Ik volg je, Imke! Ze hebben alles: techniek, snelheid, kracht…

Imke: Alleen jammer dat Memphis Depay wellicht niet tijdig hersteld geraakt. Maar De Ligt, Van Dijk, dat is toch zo’n mooie verdediger, Frenkie de Jong … die hebben nogal een ploeg, hoor. Allemaal opkomend talent, een beetje vergelijkbaar met de Rode Duivels zes jaar geleden in Brazilië.

Jacques: Ook allemaal spelers die in buitenlandse topcompetities hoog meedraaien.

Imke: Ik verwacht ook Frankrijk en Engeland.

Jacques: Ja! Duitsland is in opbouw. Engeland kan ook een maximaal thuisvoordeel hebben: de halve finales en finale worden op Wembley gespeeld.

Imke: Maar als de Engelsen daardoor meteen naïef ten aanval trekken tegen België weet ik niet zeker of het zo’n groot nadeel is, geen thuisvoordeel hebben. De Duivels schakelen even makkelijk als ze dominant spelen. (monter) Het is al beslist. België Europees kampioen. Nederland tweede.

Jacques: Een finale België-Nederland dus?!

Imke (onverstoorbaar): “… Een teleurstellend Frankrijk wordt derde. Outsider: Engeland. Wat denk jij, Jacques? Volgt dan het afscheid van Roberto Martinez? Ik vrees het.

Jacques: Ik denk het ook. Zeker als België Europees kampioen wordt, zal hij keuze te over hebben. Ik zou het wel jammer vinden. Hij heeft die groep perfect in handen genomen, op een zeer empathische manier, zonder ze te verstikken in kinderachtige regels zoals Marc Wilmots deed.

“Remco Evenepoel haalt op de Spelen in Tokio goud in het tijdrijden!”

Imke: Philippe Clement is exact dezelfde peoplemanager. Overigens: Hans Vanaken moet altijd mee naar het EK, vind ik.

Jacques: Vind ik ook.

Imke: Yari Verschaeren ook!

Jacques: Ik zie niet meteen verrassende namen opduiken. Geen Raman, geen Lestienne

Imke: We hebben al zoveel aanvallende weelde!

Jacques: Belangrijker vind ik: gaat Kompany mee? Ik zou hem niet meenemen.

Imke: Ik wel. Als hij fit is en de snelle opeenvolging van matchen aan kan tenminste. Kompany blijft een steengoede en ervaren speler. Welke rol hij in deze spelersgroep kan spelen, telt ook, vind ik.

Jacques: Máákt hij zich niet belangrijk, Imke?

Imke: Sommige spelersgroepen hebben dat nodig. Deze misschien niet.

“Martinez heeft de groep perfect in handen genomen zonder ze te verstikken in kinderachtige regels zoals Wilmots deed.”

Jacques: En daarna begint de Tour. Ik verwacht de vertrouwde namen. Bernal

Imke: Pogačar…!

Jacques: Juist! Die reed vorig jaar al een sterke Giro. En verder Froome en Dumoulin, als is het afwachten hoe die twee terugkeren. Ik denk wel dat Dumoulin sowieso iets tekort komt om de Tour te winnen. Ik zet in op Bernal! Die zal de Ronde van Frankrijk nog vaak winnen, ook door de suprematie van Ineos. Alleen even afwachten hoe Bernal uit de winter komt. Dat vind ik zo opmerkelijk, hoe renners zich tijdens de winter niet kunnen beheersen!

Imke: Echt?!

Jacques: Van het ene feest naar het andere! Had jij dat nooit in het tussenseizoen?

Imke: Euh… Na het EK heb ik nogal extreem gegeten, geloof ik (lacht). De Tour is gedaan: nu de Olympische Spelen! Evenepoel haalt in Tokio goud in het tijdrijden!

Jacques: Dat Evenepoel de Giro verkiest boven de Tour vind ik wel verstandig. Het wordt afwachten hoe hij Spelen en WK gaat combineren. Spelen en WK op de weg zijn te zwaar voor hem, maar de tijdritten kan hij wel winnen.

Imke: Wie zal uit de selectie tijdrijden nog wegvallen? Want er mogen er maar twee starten. Evenepoel of Van Aert of Campenaerts?”

“Anderlecht koopt tijd, maar ik zie nog steeds geen plan.”

Jacques: Evenepoel is door zijn Europese titel al zeker. En Van Aert is ook een uitstekende tijdrijder. Terwijl Campenaerts natuurlijk werelduurrecordhouder is. Een immens moeilijke discussie die Campenaerts nu al bezighoudt, denk ik.

Imke: We hebben nog meer kansen op goud, hoor. Ik wil buiten het wielrennen nog een paar namen noemen. Pieter Timmers in het zwemmen. Nina Derwael in het turnen. En Nafi Thiam!

Jacques: Nina heeft meerdere kansen. Allround, ongelijke leggers. Alle bewondering hoe gepassioneerd dat meisje bezig is met haar sport. Ik heb toevallig eens een training van haar bijgewoond. Dat is dus bijna een passionele relatie met die balk.

Imke: Ik heb zelfs even mogen trainen mét haar. Het was gênant, mijn gebrek aan lenigheid. Kijk maar. Hilarisch … (toont filmpje). Voetballer, hé. Nina is trouwens ook een bijzonder intelligente en lieve madame. Ik wil trouwens nog iets tonen. Het interview met Cecilie Uttrup Ludwig, derde in de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen vorig jaar. Zó schattig, zo enthousiast, het interview van het jaar! (toont een hartveroverend spontane Ludwig). Ik pleit voor minder mediatraining! Tegenwoordig zijn de meeste interviews zo voorspelbaar. Ik zou het heerlijk vinden dat iedereen eens zijn eigen mening zou geven. Zeg, op 24 juli, precies op de dag dat de Spelen in Tokio beginnen, start hier ook alweer een nieuwe voetbalcompetitie. Zou Club Brugge volgend seizoen nog meer hors catégorie zijn? Club zal in elk geval na een nieuwe titel nooit zo’n terugval meemaken als Genk dit seizoen. Club is zó bezig met de toekomst én heeft een uitstekende scouting, de club kan anticiperen op elk vertrek.

Jacques: Houdt Anderlecht zich aan nog een overgangsjaar?

Imke: Ik vond dat toch een verstandige uitspraak als je weet dat je geen geld hebt om je te versterken. Je kan je maar beter bij de fans indekken voor als het ook volgend seizoen niet zou lukken. Dan haal je beter de lange termijn boven. Want welke garantie hebben ze nu dat ze volgend seizoen wél veel beter gaan presteren?

Jacques: De vraag is of je dat nu ook zo moet zeggen?

“Club Brugge is zó bezig met de toekomst én heeft een uitstekende scouting.”

Imke: In een heel vervreemdend taaltje nog wel.

Jacques: Ze kopen tijd. Maar ik zie nog steeds geen plan. Vercauteren heeft sinds zijn komst toch ook nog niet zo veel neergezet? Of hij al tevreden is met het feit dat hij twaalf jaar na een nooit verteerd ontslag glorieus is kunnen terugkeren, weet ik niet, maar ik denk wel dat hij een verbitterd man is. Ik heb hem vroeger als speler vaak geïnterviewd. Eenmaal hij je kende, was hij best toegankelijk. Maar hij heeft niet de trainerscarrière uitgebouwd die hij voor ogen had. En nu zo neerbuigend doen over de media …

Imke (lachend): Michel Preud’homme noemt dat de ‘periferie van het voetbal’.

Jacques: Ik durf in elk geval nu niet zeggen dat ze er volgend seizoen zullen staan. Er moet te veel veranderen en ze hebben geen geld. Ze zitten diep en niemand weet hoe ze er uit kunnen komen.

Imke: Juist!